IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват най-висока избирателна активност за евроизборите в Ирландия

Близо 67% от ирландците твърдят, че със сигурност ще гласуват, докато средната активност в ЕС се очаква да бъде 43 на сто

12:23 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват най-висока избирателна активност за евроизборите в Ирландия

Очаква се Ирландия да отбележи най-висока избирателна активност на изборите за Европейски парламент (ЕП) сред всички страни членки на Европейския съюз (ЕС), съобщава Irish Times, позовавайки се на общоевропейско проучване.

Близо 67% от ирландците твърдят, че със сигурност ще гласуват, докато средната активност в ЕС се очаква да бъде 43 на сто. На второ място по избирателна активност се очаква да е Белгия, където 64% са заявили, че ще гласуват. Според проучването най-слабо активни ще са словаците, като едва 16% от тях ще се възползват от правото си на глас.

Ирландците са и най-заинтересованите избиратели - 72% от тях заявяват, че проявяват интерес към изборите за Европарламент, които се провеждат днес в Ирландия. От изданието обясняват високото ниво на интерес с факта, че местните избори също се провеждат днес, както и с влошената икономическа ситуация.

Наблюдава се устойчива тенденция за намаляване на избирателната активност на гражданите на ЕС на всеки следващи избори за ЕП, коментират още от вестника.

Според друго проучване на общественото мнение около две трети от гражданите на пет от най-големите европейски държави - Франция, Великобритания, Италия, Германия и Полша, се интересуват слабо или изобщо не се интересуват от изборите за ЕП.

Все още няма официални данни за активността по време на вчерашните избори във Великобритания, но предварителните проучвания показват рекордно ниско участие - около 30%, a резултатите от проучванията в Холандия показват активност от около 35%, съобщиха от портал Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още