IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите виждания на ГЕРБ – вдясно, но не съвсем

Обещанията за икономиката са малко, но поне присъстват някакви планове за капиталовия пазар

12:20 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическите виждания на ГЕРБ – вдясно, но не съвсем

Икономическата програма на ГЕРБ е изградена върху три основни стълба – намаляване на осигуровките, намаляване на необходимия капитал за регистриране на нови фирми и избягването на грешки, предизвикващи неефективност и излишни разходи.

Според икономическия екип на ГЕРБ е необходимо осигуровките в страната да паднат с 5 процентни пункта, а като основна цел се посочва възможността на работодателите да запазват работните места. Този подход е типично десен и е свързан с освобождаването на средства, които да са на разположение на икономическите субекти, а не с това да се увеличават приходите в държавния бюджет.

Намаляването на изискванията за първоначален капитал, което в момента е за внасяне на 5 хил. лв., има за цел да стимулира икономическата активност и инициатива на населението, което също може да се определи като изцяло дясна икономическа политика.

Новото лице в икономическия екип на ГЕРБ Симеон Дянков, който е главен икономист в Световната банка, заяви миналата седмица, че държавата трябва да освободи възможно най-много пространство на бизнеса чрез увеличаването на свободата на възможност за избор относно сферата на действие, както и чрез намаляването на лицензионните режими.

Всичко това поставя програмата на ГЕРБ изключително в десния спектър, макар да не липсват известни центристки идеи. Те са свързани с възгледите на партията за развитие на образованието и здравеопазването, тъй като в тези сфери все още не са предоставени конкретните икономически параметри на желаните реформи. Това оставя отворена вратата за преговори и прилагане на по-умерени мерки за промяна на двете сфери.

Не толкова дясно обаче е въвеждането на възможност за необлагане на доходите до размера на минималната работна заплата. Такова предложение бе направено в рамките на инициативата „Изпити, Изводи, Изпити 2009". Подобен подход опорочава замисъла на плоския данък, тъй като променя неговия основен смисъл – всички да плащат еднакъв процент от доходите си на държавата. По този начин остава и възможността за укриване на доходи и сключване на трудови договори при МРЗ и реално ощетяване на държавата.

За Investor.bg от ГЕРБ уточниха, че това все пак не е залегнало това предложение, макар на по-ранен етап да беше предложено от партията. Причината за това е, че лошото изпълнение на бюджета кара икономическият екип да смята, че подобна мярка ще е трудно да се реализира успоредно с мярката за намаляване на осигурителната тежест. По тази причина ГЕРБ са се отказали от въвеждане на необлагаем минимум.

Основен приоритет в политиката на ГЕРБ е запазването на валутния борд до приемането на страната ни във валутния режим ERM2, който е известен като „чакалнята пред еврозоната“, казват от партията. Поради тази причина не бива да се допуска бюджетен дефицит, тъй като той е едно от основните изисквания за членство в еврозоната. Вижданията на Дянков са, че приемането ни в монетарния съюз е напълно постижимо в следващите 2-3 години.

При представянето на вижданията за икономическата политика в рамките на инициативата „Изпити, Изводи, Изпити 2009“, която се проведе с медийното партньорство на Investor.bg и завърши преди няколко седмици, представителите на ГЕРБ се обявиха за бюджетна политика без допускане на излишъци и членство в еврозоната до 2013-2015 година.

Подобен подход, още повече в настоящата кризисна ситуация, крие в себе си опасност от допускане на прекомерен дефицит, който да не позволи на България да отговори на изискванията за приемане в еврозоната.

По отношение на капиталовия пазар до момента ГЕРБ са сред малкото политически сили, които правят някакви планове и публични изявления. Вижданията на партията са, че борсата трябва да бъде приватизирана изцяло и че общините могат да набират големи количества капитал от пазара чрез пускане на облигационни емисии. Това, от своя страна, е възможност за диверсифициране на портфейлите на пенсионните дружества, което допълнително би донесло ползи на капиталовия пазар.

За момента ГЕРБ все още не представят конкретните стъпки, с които ще осъществят посочените цели, но това не е направено и от никоя от останалите политически сили. Въпреки това обаче намеренията на икономическия екип, които са обявени към настоящия момент, поставят партията в диапазона дясно-център, което напълно отговаря на ангажиментите, поети в рамките на Европейската народна партия.

Очаквайте представяне на основните точки в икономически програми и на останалите участници в предстоящите избори

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още