IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще оповестяват резултатите от евроизборите чак след 23 часа на 7 юни

Ще чакаме затварянето на избирателните секции във всички държави-членки

12:45 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ще оповестяват резултатите от евроизборите чак след 23 часа на 7 юни

Никакви резултати, било първоначални или частични, от изборите за Европейски парламент (ЕП) в България не могат да бъдат оповестявани преди затварянето на избирателните секции във всички държави-членки. Това съобщиха от Министерството на външните работи, а информацията е била пояснена в писмо на Генерална Дирекция "Правосъдие, Свобода и Сигурност" на Европейската комисия (ЕК) до Постоянното представителство на България към Европйеския съюз (ЕС).

Съгласно член 10, параграф 2 от Акта от 1976 г. относно преките избори за членове на ЕП, "държавите-членки нямат право официално да оповестяват резултатите от преброяването на гласовете до затварянето на секциите в държавите-членки, чиито избиратели гласуват последни". Целта на този параграф е да гарантира, че ранното оповестяване на резултатите в една държава-членка няма да повлияе по какъвто и да било начин на вота в друга държава-членка, в която гласуването все още не е приключило.

Европейски избори ще се проведат от 4 до 7 юни, а избирателните секции в България ще бъдат отворени в 6:00 ч. местно време (5:00 ч. централноевропейско време) на 7 юни и ще бъдат затворени в 19:00 ч. местно време (18:00 ч. централноевропейско време) на същия ден. Официалните резултати обаче няма да могат да бъдат оповестени преди 23:00 ч. местни време (22:00 ч. централноевропейско време), когато ще бъдат затворени избирателните секции в Италия и Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още