IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите европейци се интересуват от ЕС, но не и от предстоящите избори

Общо 40% от младежите в Европа казват, че предстоящите избори не ги засягат по никакъв начин

10:36 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Младите европейци се интересуват от ЕС, но не и от предстоящите избори

Младите хора се интересуват от идеята за единна Европа. Това е основният извод от проучване на агенция TNS Opinion през май 2009 г. сред 15 130 младежи на 18 и повече години в ЕС. Въпреки това резултатите от изследването показват, че много малко от тях имат намерение на гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП).

Колкото повече се увеличава възрастта на гражданите на Общността, толкова повече намалява ентусиазмът към ЕС и паралелно с това расте желанието за гласуване на евроизборите.

Общо 65% от анкетираните млади хора (на 18-24 години) считат, че Обединена Европа разкрива пред тях много възможности, а само 40 на сто казват, че изборите ги засягат по някакъв начин.

Запитани за приоритетите на ЕС, младежите дават прагматични отговори – увеличаване на разходите за образование и обучение (47% от отговорилите), ръст на икономиката (28%), здравеопазването (25%).

За сметка на това помощта за съседните страни и за кандидатките за членство изглежда по-малко важна, като 33% биха приели намаляване на усилията в тази посока. 35 на сто пък са съгласни да паднат разходите за отбрана и сигурност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още