IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прагът за коалиции все пак остава 4%

Конституционният съд реши да отпадне текстът в Закона за избор на народни представители, който предвиждаше 8% бариера за коалиции

15:23 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Прагът за коалиции все пак остава 4%

Конституционните съдии са решили да отпадне текстът в Закона за избор на народни представители, който предвиждаше 8% бариера за коалиции, които се регистрират за участие в парламентарните избори.

Левият депутатът Георги Близнашки потвърди, че съдът е взел такова решение и е оставил 4%-та бариера.

По другия оспорван текст – за мажоритарния елемент (31 депутати) и разпределението на мандатите, текстът остава така, както е бил приет от депутатите, каза той, цитиран от Dnes.bg.

Няма време за преразпределение на избирателните райони, за да се гарантира равенство в тежестта на гласовете, и от тази гледна точка КС е предпочел по-малкото зло.

Понякога това е едно прагматично решение, което дава възможност да се направи нещо в положителна посока.

Ясно е, че мажоритарният елемент ще даде точна картина за нещата на политическите лидери, които така или иначе, са склонни да надценяват своите възможности, допълни Близнашки.

И в този час Конституционният съд заседава в момента по делото за установяване на противоконституционността на текстове от Закона за избиране на народни представители.

Искането за разглеждането бе на 70 народни представители от 40-то Народно събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още