IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отхвърлиха президентското вето за вдигането на изборния праг за коалиции

От Коалиция за България и ДПС подкрепиха отново увеличаването на бариерата

14:07 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отхвърлиха президентското вето за вдигането на изборния праг за коалиции

Близо четири часа парламентът обсъжда ветото на президента върху промените в Закона за избиране на народни представители и оспорената разпоредба за повишаване на изборния праг за коалиции от четири на осем процента.

От Коалиция за България и ДПС подкрепиха отново увеличаването на бариерата. От НДСВ обявиха, че няма да участват в гласуването. Според ОДС, ДСБ и Движение „Напред“ промяната цели „да удари“ коалициите вдясно.

Ангел Найденов от левицата посочи, че ПГ на Коалиция за България продължава да има своите резерви по отношение на прага за коалициите и част от опасенията са именно, че подобна стъпка може да бъде приета като репресия срещу десницата - новосформираната коалиция ДСБ-СДС. Въпреки резервите, които имаме, ще подкрепим законопроекта, който вече беше приет от Народното събрание, добави той. Бариерата за коалиция, включваща две и повече партии, е логично да е по-висока отколкото за една партия, каза Найденов. Защо никой не споменава за 6-процентната бариера за партии и коалиции за евроизборите, попита той.

Мая Манолова (КБ) посочи, че четирипроцентният праг е добър филтър за влизане в парламента на политически сили, които са доказали, че представляват не само своите политически елити, но и определени социални групи. Според нея сега сме изправени пред съществуването на партии, които никого не представляват, а са намерили заден вход за парламента чрез коалиции.

Манолова отбеляза, че в 8-милионна България съществуват около 400 партии, сред които партии-фантоми, кухи структури, чиято дейност се изчерпва с това да търгуват със своите партийни марки и регистрации. Тези промени способстват именно за обединението на десницата и то на основата на кауза, а не на определени сметки за влизане в парламента, посочи тя. Според Манолова, ако единственият аргумент срещу измененията е, че се правят в последния момент, промени в избирателната система никога няма да има.

Лютви Местан (ДПС) посочи, че в конкретния случай не се оспорва конституционносъобразността на целия законопроект, а целесъобразността на една разпоредба за увеличаване на прага за влизане на коалиции в парламента. Според него има противоречие в твърденията на десницата, че 8-те процента не са проблем и в същото време, че промяната се прави, за да не влязат десните в следващия парламент. Аз не си представям 41-то Народно събрание без солиден десен политически субект, без това няма стабилна политическа система, каза Местан. Той посочи, че 23-ма депутати извън групите на ДПС и БСП също са подкрепили повишаването на бариерата и затова тази промяна не трябва да се отнася само към тези две политически сили. Според Местан завишаването на критериите за регистрация вероятно е инструмент за оптимизиране на мрежата от политически партии, но е необходим и втори филтър за парламентарна представителност на политическия субект.

Политическият субект трябва да има достатъчно ясен профил и да има достатъчна тежест в обществото, смята той. По думите му предизборните коалиции се правят от партийните лидери, а следизборните - от народа.

Според Йордан Бакалов (ОДС) бариерата се вдига, защото има шанс следващото управление да не бъде ляво. Не десницата демонстрира страх, а БСП-ДПС, посочи той. Според него двете управляващи партии с наложената промяна искат да ограбят гласовете на десните избиратели. Защото, ако една коалиция спечели, например, 7,7 процента, около 300 000 гласа ще бъдат преразпределени, мотивира се Бакалов.

Красимир Каракачанов каза, че тези 8 процента бариера целят да ударят две коалиции - СДС-ДСБ и Движение „Напред“. Почтено ли е такива промени да се правят два месеца преди изборите, попита той. По думите му това се прави, за да се спечели служебна победа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още