IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Независим кандидат за депутат трябва да има подкрепата на поне 10 хил. души

Във всеки едномандатен избирателен район политическа партия или коалиция може да издига само един мажоритарен кандидат

13:07 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Независим кандидат за депутат трябва да има подкрепата на поне 10 хил. души

Независим кандидат за депутат може да се регистрира само в един едномандатен избирателен район, когато кандидатурата му е подкрепена от не по-малко от 10 хил. избиратели с постоянен адрес на територията на района. Това реши парламентът, който гласува на второ четене промените в Закона за избиране на народни представители.

Лидерът на ЕНП и независим депутат Мария Капон предложи изискваната подкрепата да е 3 хил. души, но това беше отхвърлено.

Във всеки едномандатен избирателен район политическа партия или коалиция може да издига само един мажоритарен кандидат. Ако той бъде регистриран в повече от един многомандатен избирателен район, действителна е първата регистрация.

Мажоритарен кандидат, издигнат от една политическа партия или коалиция, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга политическа сила.

За участие в изборите партиите, коалициите и инициативните комитети внасят безлихвен депозит по банкова сметка в БНБ 50 хил. лв. за партия, 100 хил. лв. - за коалиция, и 15 хил. лв. за инициативен комитет, решиха депутатите.

Депутатите гласуваха още, че всеки агитационен материал трябва съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 20 на сто от агитационния материал. В аудио- и видео агитационните материали тази информация трябва да се съдържа като „недвусмислено и разбираемо гласово послание“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още