IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: БСП и ДПС се бият и съпротивляват, но си отиват от власт

Държавата има нужда от спешни действия и програма, които да изкарат страната ни от кризата, смята синият лидер

12:50 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
М. Димитров: БСП и ДПС се бият и съпротивляват, но си отиват от власт

„БСП и ДПС си отиват от власт, но те ще си отидат, биейки се и съпротивлявайки се“, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров по време на заключителния дебат от инициативата „Изпити, Изводи, Изпити 2009“, която се организира от Българската стопанска камара с медийното партньорство на Investor.bg.

„За да се преборим с кризата, е необходимо да имаме ясна и точна програма с конкретни предложения и мерки“, посочи Димитров и изложи разработената от неговия екип програма.

Основен приоритет в нея има ревизията на всички публични разходи и изрязването на неефективните от тях. Паралелно с това трябва да бъде направен преглед на всички сделки, сключени през последните шест месеца на управлението, смятат сините и се обявяват за забрана на всякакви държавни имоти до изборите.

Ключово място трябва да бъде отделено на преструктурирането на държавните компании и монополи, тъй като те поглъщат значителен ресурс, макар да действат неефективно, посочи Димитров. Освен това трябва да се работи за либерализация на енергетиката и рязко подобряване на средата за привличане на чуждестранни инвестиции.

Главна стъпка за привличането на капитали е осигуряване на реално действащо електронно правителство, силно намаляване на административните и бюрократични процедури. По този начин доверието в страната ще се подобри и ще се улесни връщането на достъпа до еврофондовете.

СДС за пореден път заяви категоричната си подкрепа за бързо приемане на еврото, което „ще повиши значително доверието в икономиката, ще намали рисковете и ще доведе до понижаване на цената на кредитите заради достъпа до междубанковия пазар в еврозоната“

По отношение на изложените точки от плана за икономическа политика на СДС представителят на БСП на дебата – Румен Овчаров заяви, че те точно повтарят онова, което управляващата коалиция вече осъществява на практика. Лидерът на сините обаче отхвърли това твърдение и разкритикува залагането на голфа като приоритетен сектор за развитие в страната ни в момент на икономическа криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още