IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборната кампания за Европейски парламент започва на 17 май

От 15 април започва регистрацията на партиите, коалициите и инициативните комитети за участие в изборите. Крайният срок за регистрация е 12 май

18:14 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предизборната кампания за Европейски парламент започва на 17 май

Предизборната кампания за изборите за Европейски парламент ще започне на 17 май и ще приключи на 6 юни, съобщи говорителят на ЦИК Александър Александров.

От 15 април започва регистрацията на партиите, коалициите и инициативните комитети за участие в изборите. Крайният срок за регистрация е 12 май. Александров предупреди политическите сили, че предстоят много почивни дни, в които Сметната палата и съдът няма да работят. Регистрацията на кандидатските листи и на независимите кандидати е до 15 май.

Районните избирателни комисии трябва да бъдат назначени до 22 април, като до 17 април областните управители трябва да проведат консултации с парламентарно представените партии и с партиите, представени в ЕП.

ЦИК е определила и възнагражденията на членовете на районните избирателни комисии и на секционните комисии. Председател на РИК ще получи еднократно възнаграждение от 650 лева, заместник-председателите и секретарят - по 600 лева, а членовете по 550 лева. Възнаграждението за председател на СИК ще е 34 лева, за заместниците му и секретаря - 32 лева и за членовете - по 30 лева. Говорителят на ЦИК отбеляза, че тези възнаграждения са освободени от данъци.

По думите на Александров между 90 хиляди и 100 хиляди души ще са заети в изборния процес.

ЦИК е приела и решение за провеждането на социологически проучвания в изборния ден. До 29 май всички агенции, които искат да правят такива проучвания, трябва да представят документи за получаване на разрешение в ЦИК, а до 2 юни - да предоставят списък с анкетьорите по места.

До 6 май печатните и електронни медии трябва да обявят тарифите си за предизборната агитация. Говорителя на ЦИК информира, че изборните книжа са приети и предложени за одобрение на президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още