IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левите и десните партии в новия Европейски парламент ще изравнят силите си

Групата на крайнодесните ще запази приблизително броя на местата си от настоящия Европейски парламент

12:32 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Левите и десните партии в новия Европейски парламент ще изравнят силите си

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) се очаква да остане най-голямата група в Европейския парламент след европейските избори през юни с около 249 места или с представителство от 33% до 37%.

Това сочат резултатите от изследване на Лондонското училище по икономика и политически науки и от колежа Тринити в Дъблин.

“В сегашния Европейски парламент обединените сили на дясноцентристите са повече от тези на лявоцентристите. След изборите се очаква център-дясно и център-ляво да бъдат балансирано представени или с около 41% за всяка от двете големи групи, в сравнение с 38% представителство за левите и 40% за десните в настоящия парламент”, коментира професор Саймън Хикс от Лондонското училище по икономика и политически науки.

Според проучването групата на социалистите (PES/PSE) ще спечели около 209 места или представителство от 27% до 29% от членовете на Европейския парламент.

Алиансът на либералите и демократите за Европа (ALDE) ще си осигури около 87 места. Новата Европейска консервативна група, съставена от британските консерватори и техните съюзници, се очертава да бъде четвъртата по големина с около 58 места. Около 45 депутати ще има групата на крайнодесните – приблизително толкова, колкото и в настоящия Европейски парламент.

“Очакваното разпределение на силите между център-дясно и център-ляво в следващия Европейски парламент ще обуслови една по-сложна среда както за европейската политика на вземане на решения, така и за онези, които търсят начини за влияние върху нейните резултати”, пишат още авторите на доклада.

Анализът се базира на статистически модел за представяне на националните партии в изборите за Европейски парламент от 1979 г. насам, разработен от Саймън Хикс и професор Майкъл Марш от колежа Тринити със съдействието на Ник Вивиън от Лондонското училище по икономика и политически науки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още