IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десните настояха за ясни критерии за харченето на държавните пари

Политическите партии влязоха в спор за разпределението на 250 млн. лв. към общините като мярка срещу кризата

16:05 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Десните настояха за ясни критерии за харченето на държавните пари

Решението на правителството от миналата седмица за подкрепа на инфраструктурните обекти и регионалните проекти с 250 млн. лв. от държавния бюджет попадна сред основните акценти на поредния дебат в рамките на инициативата на БСК „Изпити, Изводи, Избори 2009“, който се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.

Като цяло опозиционните сили дадоха да се разбере, че правителството не е успяло да създаде и да оповести ясни критерии за кандидатстване и получаване на пари от заделените 250 млн. лв. Това доведе до обвинения, че средствата се използват за предизборна борба, а не като средство за борба с икономическата криза.

Оценката на опозиционните сили, които се канят да попаднат в следващия парламент, по въпроса е доста критична, като основните забележки са към прозрачността и механизмите на разпределение на парите. По думите на Евгений Чачев от ДСБ този ход е скандален в условията на развихрилата се криза.

„Голяма част от парите ще изтекат в подвижните пясъци на обръча от фирми“, посочи Чачев, изтъквайки, че средствата се насочват към определени общини, където управлението е съсредоточено в ръцете на ДПС. Той добави още, че мерките за подкрепа са за доста повече пари, като по 100 млн. лв. ще бъдат отпуснати от правителството за финансиране на спрените пари по програмите ФАР и САПАРД.

Тъмносините са убедени, че планираната подкрепа е с изцяло предизборен характер, а не предприема за реален отпор на кризата. Подобни притеснения изрази и представителят на СДС на форума Найден Зеленогорски, който изрази надежда, че все пак икономическите критерии ще надделеят над политическите при разпределянето на средствата.

Позицията на ПП ГЕРБ е, че като цяло решението на правителството заслужава адмирации, но въпреки това бяха отправени известни критики. Сред тях са това, че въпросните общо близо половин милиард лева на практика имат за цел да заместят липсващите пари от спрените еврофондове и така „правителството се опитва да оправдае своята безпомощност и некомпетентност по усвояване на фондовете“.

Опасност според ГЕРБ крие и това, че в условията на започнала предизборна борба наливането на пари по един непрозрачен начин създава впечатлението за политически субективизъм. Като доказателство за това беше изтъкнато, че има общини с готови проекти, които не попадат в постановлението за разпределяне на средствата от страна на МС.

В защита на приетото миналата седмица решение се изказаха представителите и на трите управляващи партии. Според Л. Дацов от НДСВ идеята за инвестициите в инфраструктура и благоустройство на този етап е добро решение, като той посочи, че са приоритетни инвестициите в базисна инфраструктура и човешкия ресурс.

Най-сериозна подкрепа планът получи от представителя на ДПС Искра Михайлова. Тя посочи, че решението за финансова подкрепа на общините е израз на цялостната регионална политика, която се провежда от правителството в момента. Като основен принцип тя посочи концентрираното и балансираното използване на общите европейски ресурси, които се предоставят на България и националния ресурс, който „да даде националният облик на регионалната политика“.

Според вижданията на БСП пък парите, които отиват към общините „не са политически залъгалки, а част от един сериозен антикризисен план“. Позицията на червените бе представена от Радослав Иванов, който заяви категорично, че с тези средства не се цели компенсиране на спрените европари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още