IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гнили круши или реални компании - какво търгуваме на БФБ според политиците?

Икономическите експерти смятат, че стабилизация може да се търси след смяна на собствеността на борсата

18:32 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гнили круши или реални компании - какво търгуваме на БФБ според политиците?

По време на икономическите дебати по отношение на платформите и вижданията на политическите сили, които притежават потенциала да попаднат в следващия парламент, направи силно впечатление категоричната убеденост, която цари сред политиците, че проблемите на българския капиталов пазар се крият в собствеността на Българска фондова борса.

На въпрос на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и изпълнителен директор на Стара планина холд АД, относно мерките, които биха приели политическите сили за насърчаване на капиталовия пазар, икономическите експерти показаха завидно единомислие, без обаче да посочат конкретни мерки.

Единственият консенсус сред тях беше свързан с виждането, че БФБ трябва час по-скоро да бъде продадена на чужд оператор. Мнението на представителя на ГЕРБ Владислав Горанов е, че преди да се предприемат каквито и да било мерки, „трябва да се направи анализ дали имаме капиталов пазар и чак след това да се преценява дали той трябва да се насърчава“. В краткосрочен план Горанов вижда като вариант единствено подобряването на управление на БФБ, а според вижданията на ГЕРБ повечето от „дружествата на борсата не са достатъчно добри“.

Владимир Каролев, който е част от икономическия екип на НДСВ, заяви, че всички ние страдаме от това, че две „квази-държавни“ организации в САЩ (Fannie Mae и Freddie Mac) са раздали прекалено много пари на неплатежоспособни заематели и затова капиталовият пазар търпи такъв спад. Неговото мнение е, че пазарът може да бъде стимулиран чрез оптимизация на разходите и процедурите в КФН. Освен това той вижда шанс и в продажбата на БФБ и оттеглянето на държавата от нейното управление.

Позицията на ДПС изглежда доста либерална, като икономическият специалист на партията Йордан Цонев заяви, че не вижда начини за подпомагане на капиталовия пазар, без това да се приеме като намеса и държавна помощ. Според него „нашият капиталов пазар ще премине през оздравителен процес и едва тогава заедно с икономиката ще тръгне нагоре“.

Лидерът на СДС Мартин Димитров предложи най-конкретните мерки за привличане на инвеститори – премахване на данъка върху дивидентите, както и значителни административни промени за облекчаване на бюрократичния режим.

Особено колоритно мнение изказа представителят на ДСБ Димитър Бъчваров, според когото борсата доскоро „е продавала гнили ябълки“. Мнението на специалиста е, че БФБ няма авторитет и начинът за нейното стабилизиране е да се променят процедурите за сетълмент и прозрачност, както и да се намери купувач от чужбина.

Според позицията на БНД, изразена от Лидия Шулева, БФБ е едно от местата, които страдат от сериозна липса на доверие. Нейното мнение е, че това доверие няма да бъде възстановено скоро. Тя обаче е оптимист, тъй като повечето инвестиции са правени в „реално работещи предприятия“ и на БФБ не преобладават „кухите инвестиции“. Нейната партия би предложила и промени в правилата на търговия и данъчни облекчения, но тя не конкретизира какви точно ще бъдат те.

Представителят на Движение Напред Свилен Габровски изрази мнение, че продажбата на БФБ е единственият възможен път на развитие на капиталовия пазар у нас, тъй като така „компаниите могат да излязат и на външни пазари“.

Единствен от представителите на партиите против продажбата на БФБ се обяви Явор Куюмджиев от БСП, който изрази съмнение, че при настоящата криза ще се намери купувач за родната борса. Както и повечето от колегите си обаче, и Куюмджиев не даде ясни рецепти за справяне с проблемите на капиталовия пазар.

Още по темата:

Очаквайте видео материали от събитието с мнението на водещи бизнес фигури!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още