IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Железният политически консенсус: Запазваме борда до влизането в еврозоната

Икономисти от всички водещи партии заявиха твърда подкрепа за запазване на валутния борд при сегашния обменен курс

15:54 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Железният политически консенсус: Запазваме борда до влизането в еврозоната

Представители на водещите политически сили заявиха запазването на валутния борд в България като основен приоритет за запазването на стабилност на икономиката. В рамките на инициативата „Изпити, Изводи, Избори 2009“, организирана от Българска стопанска камара с медийното партньорство на Investor.bg, кандидатите да управляват страната издигнаха обща кауза, свързана с поддържането на фиксирания курс на лева към еврото.

По време на първия от серията дебати за обсъждане на икономическите платформи на политическите сили, на които социолозите дават шанс да попаднат в парламента след изборите това лято, всички партии се обединиха около идеята, че валутният борд трябва при всички случаи да остане до приемането на страната ни в еврозоната и то при настоящия курс от 1,95583 лв. за едно евро.

Темата на днешния дебат беше „Българският проект – икономически приоритети в условия на криза“. Участие взеха представители на БСП, ГЕРБ, СДС, ДПС, ДСБ, Движение Напред, НДСВ. Единствена от основните политически сили липсваше партия Атака, чиито представители отказаха участие. На тяхно място бе включена Българска нова демокрация, като от името на партията говори Лидия Шулева.

Като цяло партиите не представиха така желаните конкретни цифри и очаквания за икономиката, но положителното е, че станаха ясни две фундаментални посоки на икономическата политика. От една страна това е запазването на валутния борд, а от друга – намаляването на преразпределителната роля на държавата. По втория въпрос обаче засега по-категорични изглеждат представителите на партиите от десния спектър, докато представителите на управляващата коалиция от БСП и ДПС остават по-пасивни в коментарите си.

Според Владислав Горанов от ГЕРБ основният приоритет на икономическата политика на неговата партия ще бъде поддържането на валутен борд до влизането ни в еврозоната. Същата категорична позиция изразиха още Йордан Цонев от ДПС и Свилен Габровски от Движение Напред. Представителите на тези партии не поеха ангажимент кога трябва да се случи влизането в еврозоната и приемането на еврото, като Габровски подчерта, че това не трябва да става на всяка цена.

Подкрепа за настоящия валутен режим изказаха още представителят на ДСБ Димитър Бъчваров, както и Явор Куюмджиев от БСП.

По-далеч в своите очаквания са специалистът от икономическия екип на НДСВ Владимир Каролев и лидерът на СДС Мартин Димитров. Те настояват страната да подаде незабавно документите, необходими за попадане в т.нар. „чакалня“ за еврозоната, известна още като валутен механизъм ERM2. Подобно мнение изказа и Лидия Шулева, която обаче предупреди, че много трябва да се внимава с валутните резерви на страната и тяхното изменение.

Интересен факт е и това, че повечето политически сили изразиха мнение за намаляване на преразпределителната роля на бюджета до нива под 35 на сто. Такова мнение изказаха Мартин Димитров и Владимир Каролев, а според Петър Бъчваров е нормално на този етап процентът да е 38 и да намалява за всяка следваща година.

Сред издигнатите предложения за борба с кризата ключово място зае въпросът за данъка върху добавената стойност, като по мнението на повечето политически сили той трябва да бъде редуциран с цел стимулиране на бизнеса и потреблението. По-значителни спорове се появиха относно идеите за диференцирани ставки за различните сектори и индустрии, където на този етап консенсус няма.

Категорично против диференцираното облагане с ДДС се изказаха представителите на БСП, НДСВ и ГЕРБ, според които такъв подход би довел до изкривяване на икономиката и нежелателни ефекти. Мартин Димитров защити тезата, че би било полезно да се въведат диференцирани ставки за храните и лекарствата, а представителят на ДСБ се обяви дори за нулева ставка при някои сектори.

Очаквайте мнението на политическите партии за пътя на развитие пред капиталовия пазар, както и видео материали с участниците в дискусията! 

Още по темата: Защо ни е необходим валутният борд?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още