IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потенциалните гласоподаватели за ГЕРБ се увеличават, спад за ДПС

Само 45% са сигурни, че ще гласуват на парламентарните избори

15:04 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потенциалните гласоподаватели за ГЕРБ се увеличават, спад за ДПС

Ако парламентарните избори се провеждаха днес, за ГЕРБ биха гласували 26,2% от гласоподавателите, за БСП – 16,9%, за ДПС – 7,4%, Атака – 6,9%. Това сочат данните от проучване, проведено от социологическа агенция MBMD в периода 22-25 януари. Според изследването само посочените четири партии биха влезли в парламента.

Спрямо изследването на MBMD за електоралните нагласи към началото на декември 2008 г. делът на гласовете, които би събрал ГЕРБ, нараства с 5 процентни пункта, ръстът при БСП е с 1 п.п., а при ДПС се наблюдава спад с 2,6 п.п.

При представянето на проучването пред журналисти изпълнителният директор на агенцията Мирослава Радева подчерта, че информацията за нагласите на избирателите важат към момента и не трябва да се правят изводи за резултатите от самите избори през лятото, които може да са съвсем различни.

Коментирайки намерението на ГЕРБ да направи коалиция с ДСБ и изказването на Бойко Борисов за лошия човешки материал, Радева посочи, че е възможно доверието както към Борисов, така и към партията като цяло да спаднат.

Според наскоро обявено друго проучване - на Галъп - ако изборите бяха сега, гласовете биха се разпределили по следния начин: 24,1 на сто за ГЕРБ, 20,3 на сто - за БСП, 7,9 на сто за ДПС, 6,2 на сто за Атака.

На въпрос нa MBMD „Бихте ли гласували, ако днес се провеждат парламентарни избори?“ само 45% са отговорили, че със сигурност ще гласуват, 15% биха гласували, но не са решили за кого, а 14% не зная дали ще гласуват.

От участвалите в изследването, които са заявили, че със сигурност биха гласували, за ГЕРБ вота си биха дали 33,3%, за БСП – 23,3%, за ДПС – 12,2%, за Атака – 5,4%.

Нагласа за предсрочни избори имат 29% от запитаните, като по думите на Радева преди няколко месеца тази нагласа е била по-висока, но сега е спаднала, тъй като така или иначе изборите наближават.

Относно рейтинга на политиците традиционно с най-висок рейтинг са Бойко Борисов и Георги Първанов. От две години насам те често се сменят на лидерската позиция за най-харесван политик. Към момента одобрението за Борисов е 45,2%, а за Първанов – 42,4%.

Що се отнася до министрите в кабинета, с най-високо доверие се ползва министърът на културата Стефан Данаилов (37,8%), следван от министъра на образованието Даниел Вълчев (30,7%) и вицепремиерите Ивайло Калфин (25,6%) и Меглена Плугчиева (25,3%).

Сред държавните институции най-високо е одобрението за армията (39,3%), следват я президентството (34,8%), полицията (33%) и правителството (18,7%). Най-нисък е рейтингът на Народното събрание – 13%.

Общо 51% от запитаните смятат, че икономическото положение в страната ще се влоши, 32% - че ще остане същото, а 14% очакват подобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още