IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако изборите бяха сега – ГЕРБ и БСП с най-много гласове

Според изследване на „Галъп“ за ГЕРБ биха гласували 24,1% от избирателите, а за БСП – 20,3%

13:25 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ако изборите бяха сега – ГЕРБ и БСП с най-много гласове

Ако парламентарните избори са към този момент, 24,1 на сто от избирателите заявяват, че ще гласуват за ГЕРБ, а 20,3 на сто - за БСП. Това показват резултати от социологическо изследван на „Галъп“, осъществено до 10 януари тази година.

На трето място е ДПС със 7,9 на сто, следвано от „Атака“ с 6,2 на сто. СДС събира 2,8 на сто подкрепа и на парламентарните избори партията има най-добри шансове сама да се яви на тях, отбеляза социологът Кънчо Стойчев. По думите му положително на СДС се отразява избирането на нов и млад лидер.

ДСБ събира подкрепа от 1,9 на сто, а 1,4 на сто от участвалите в изследването са заявили към началото на януари, че ще гласуват за НДСВ, но има тенденция за консолидация на партията, посочи Стойчев.

Движението „Напред“ има подкрепа от 1,1 на сто.

Кънчо Стойчев отбеляза, че към момента не може да се каже дали изборите за Народно събрание и за Европейски парламент ще бъдат на една дата, но се знае, че ще бъдат през лятото. Той каза, че броят на официалните гласоподаватели у нас е близо 5 800 000, но тъй като изборите са през лятото, трудно в страната ще има повече от 5 000 000 души. От тях очакваме гласуващите да бъдат между 2 000 000 и 3 000 000, заяви Стойчев, цитиран от БТА.

Социологът Андрей Райчев предположи, че е възможно по-драстично спадане на броя на хората, които ще гласуват. С наближаването на изборите участниците в управляващата коалиция ще започнат да имат отчетливи интереси и НДСВ трябва да заяви своята независимост, каза Райчев в отговор на въпрос за евентуално напускане на коалицията от страна на НДСВ.

Той отбеляза, че електоратът на НДСВ е много специфичен. „Този електорат е личен, персонален, преди всичко на Симеон Сакскобурготски, но партията има и много силни играчи, като Меглена Кунева, Милен Велчев, Соломон Паси, Даниел Вълчев“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още