IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов: Изборите за парламент и евродепутати да са в един и същи ден

Аргументите – да спестим пари и да не се изтощи електоратът

08:40 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първанов: Изборите за парламент и евродепутати да са в един и същи ден

Георги Първанов се обяви за това парламентарните избори и вотът за Европарламент да са в един и същи ден.

Лансираната най-вече от НДСВ идея досега не среща одобрението на БСП и ДПС, които искат двата вота да бъдат проведени през юни и края на юли.

„Ще ни дойдат много два избора в рамките на 2-3 месеца и не е само въпросът в парите. Демокрацията изисква средства и ние трябва да сме готови на това”, подчерта президентът, цитиран от Dnes.bg.

Той допълни, че по-скоро се опасява, че ще се изтощи електоратът, както и от изкривяване на дискусията, която трябва да търси управленски решения.

Президентът каза още, че не се е отказал от идеята си за мажоритарен елемент в изборите и допълни, че решението на БСП, макар и частично, давало надежда за ориентация към мажоритарна квота за около една четвърт от депутатите.

„Референдумът има смисъл, когато са изчерпани другите средства. Възможно е референдумът да се проведе заедно с изборите, тоест той да бъде решение не за тези избори, а да отвори вратите за мажоритарното начало нататък”, каза още президентът и допълни, че си запазва тази възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още