IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Да се възползваме от финансовата криза

Според финансовия министър кризата ще даде възможност за отсяване на неефективност; вниманието трябва да е насочено към реалния сектор

13:13 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски: Да се възползваме от финансовата криза

Трябва да запазим възможността да се възползваме от финансовата криза. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски по време на откритото заседание на Консултативния съвет по икономика и финанси на НДСВ относно бюджет 2009.

Министър Орешарски допълни, че кризата е „възможности и отсяване на неефективност“.

Трябва да насочим още по-голямо внимание към последиците от кризата върху реалния сектор, отбеляза той, цитиран от БТА.

По думите му това е така, защото намаляването на чуждите инвестиции и намаляването на експортните възможности ще доведе до по-ниска стопанска активност и икономически растеж.

Според заместник-председателя на НДСВ Милен Велчев бюджетът за следващата година е резултат от един разумен и плодотворен компромис. Той посочи, че финансовата стабилност трябва да е още по-голям приоритет в този бюджет с оглед на кризата.

По думите му в него са заложени необходимите буфери и „каквито и катаклизми да се случат, ефектът върху приходите в бюджета няма да е толкова голям“. Миналата седмица в интервю за Investor.bg Велчев прогнозира, че кризата ще доведе до фалити в реалната икономика, като сред най-тежко засегнатите ще бъдат секторите на строителството и недвижимите имоти, а също така производителите на дълготрайни капиталови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още