IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРИБ: Бюджетът е нереалистичен, заложен е прекомерен оптимизъм

Необходимо е правителството да изготви песимистичен план за развитие на българската икономика в условията на икономическа криза

15:05 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
КРИБ: Бюджетът е нереалистичен, заложен е прекомерен оптимизъм

След като по-рано днес от Българска стопанска камара разпространиха отворено писмо с предложения за промени в държавния бюджет за следващата година, Конфедерацията на индустриалците в България също отправи остри критики към Бюджет 2009 и направи предложения за промени.

Според КРИБ е необходимо правителството да предвиди поредица от мерки, насочени към повишаване на гъвкавостта и устойчивостта на фирмите с оглед негативните ефекти на икономическата криза. В тази насока се настоява за намаляване на социалната осигуровка с 5 процентни пункта, премахване на данъка върху дивидентите, както и ясна конкретизация на заявеното от правителството намерение за ускоряване възстановяването на ДДС.

В предложението на КРИБ е издигнато искане за отлагане на предвиденото за 1 януари 2009 г. 20-процентно увеличение на цената на природния газ, изчистване просрочените задължения на бюджетни разпоредители, капитализиране на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) и създаване на инструмент за застраховане на междуфирмени задължения в България.

Особено внимание се отделя по посока подобряване на усвояемостта на европейските фондове, тъй като в момента в тази насока се наблюдават известни трудности. От КРИБ препоръчват да се подобри и бързината и ефективността, с която правителството осъществява координацията и реализацията на своите съвместни действия с БНБ. В тази насока е цитирано решението за повишаване на гарантираната сума на депозитите в банките, което беше прието бързо от Министерски съвет, но забавено от парламента.

КРИБ настоява още и за допълване на бюджета с песимистичен сценарий за развитието на макроикономическата ситуация, тъй като в настоящия си вариант той почива по-скоро на спокойна икономическа обстановка, а не на кризисна, каквато се наблюдава в момента.

Основно място заема и препоръката за изготвяне на цялостен план за действие при извънредна кризисна ситуация, който да бъде предварително съгласуван между правителството, БНБ, КФН, Европейската комисия и МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още