IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: На 14 юни възобновяват приема на проекти по ПРСР

По Програмата за развитие на селските райони досега са разплатени общо 850 млн. лв., а са сключени договори за общо 1,3 млрд. лв.

13:14 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Официално: На 14 юни възобновяват приема на проекти по ПРСР

Приемът на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъде възобновен на 14 юни, съобщи днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

От началото на годината беше спиран приемът по различни мерки от програмата, главно поради невъзможност на Фонд „Земеделие“ да се справи с обработката на подадените документи, и от април такъв прием няма. Още тогава обаче беше обявено, че по всяка вероятност от юни приемът на проекти по ПРСР ще бъде възобновен.

Мирослав Найденов уточни, че от средата на юни стопаните, които кандидатстват по определени дейности от мерките 121 „Модернизиране на земеделски стопанства“, 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ и 321 „Строителство и реконструкция на водоснабдителни и напоителни съоръжения“, ще могат да подават документи и за подпомагане по Европейския план за икономическо възстановяване, по който общият размер на субсидията (заедно с националното съфинансиране) е около 70 млн. лева.

Директорът на Фонд „Земеделие“ Калина Илиева посочи, че по мярка 121 ще се приемат документи по дейностите за биологично производство и за опазване на води от нитрати, но не и по дейността за „закупуване на земеделска техника“, тъй като, както вече беше обявено, ресурсът по тази мярка е изчерпан.

В същото време обаче, поради големия интерес към тази дейност от мярката, се преговаря с Европейската комисия (ЕК) за прехвърляне на средства от други дейности или мерки към „закупуване на земеделска техника“. Въпросът за това ще бъде решен през септември, когато ще бъде дадена оценка на изпълнението на ПРСР до момента, а евентуалното възобновяване на приема на документи може да започне от началото на следващата година.

Илиева съобщи още, че са напълно готови промените в наредбите във връзка с процедурите за оценка на проекти по ПРСР, за които промени бяха направени съответните препоръки от ЕК още през миналата година. За същността на основните промени Илиева съобщи в началото на февруари, допълвайки тогава, че те са в напреднал етап. Промените в наредбите се предвижда да влязат в сила до края на месеца.

По ПРСР досега са разплатени общо 850 млн. лв., което е около 15% от общия ресурс на програмата, а са сключени договори за общо 1,3 млрд. лева.

Кампанията за директни плащания на площ приключи вчера, т.е преди крайния срок, който е 30 юни, информира министър Найденов. По нея са разплатени общо 840 млн. лева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още