IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С европари ще се финансира „чиракуване“ на безработни във фирми

Безработни ще могат 6 месеца да стажуват в дадена фирма, за да придобият трудов опит

14:36 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
С европари ще се финансира „чиракуване“ на безработни във фирми

До края на май се предвижда да бъде отворена нова мярка по Oперативна програма (ОП) „Човешки ресурси“, с която на практика ще се финансира „чиракуване“ във фирми на безработни до 29-годишна възраст, съобщи днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По думите на министъра чрез тази мярка ще се даде възможност на безработни хора „да придобият трудов опит и да станат по-пригодни за пазара на труда“.

Безработните, кандидатствали и одобрени по тази мярка, ще могат 6 месеца да „чиракуват“ в дадена фирма, като заплатата и осигуровките им се заплащат с европари. Средствата по посочената мярка са общо около 35 млн. лева.

Тотю Младенов посочи, че стремежът на социалното министерството чрез прилагане на мерки по ОП „Човешки ресурси“ е да се осигури заетост на безработни и да се скъси времето за търсене на работа.

Социалният министър изрази надежда, че „съвсем скоро страната ще излезе от спиралата на безработицата“, за което основание му дава известно оживление при търсенето на кадри в туризма и експортно-ориентирани сектори. В началото на март Младенов заяви, че безработицата в България през 2010 г. ще расте, дори и да започнем да излизаме от икономическата криза.

В същото време днес експерти от Световната банка изнесоха данни, според които средният срок, за който безработицата в страна в криза започва да намалява, е около година и половина, след като започне да се отбелязва икономически ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още