IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС опростява процедурите за участие в научноизследователски проекти

Идеите за опростено финансиране на научните изследвания ще бъдат подкрепени с конкретни правни предложения следващия месец

14:36 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС опростява процедурите за участие в научноизследователски проекти

Европейската комисия планира да опрости процедурите за участие в научноизследователски проекти, финансирани от ЕС. Основната цел е участието в тях да стане прозрачно и привлекателно за най-добрите изследователи и иновативни дружества в Европа и извън нея, се посочва в съобщение на комисията.

В допълнение към предложенията за опростяване, комисията е определила и група от независими експерти, които да направят преглед на всички аспекти на сегашната Седма рамкова програма (7РП) и да представят доклад през есента на тази година.

Предложенията са насочени към минимизиране на административната тежест в европейските научноизследователски програми, посочва Мойра Гейгън-Куин, еврокомисар по научните изследвания и иновациите.

„Трябва да привлечем за участие най-добрите изследователи и най-иновативните дружества, както и да им дадем възможност да се съсредоточат върху постигането на резултати, а не върху решаването на бюрократични проблеми. Това ще даде тласък на европейската икономика и ще спомогне за подобряване на качеството на живот. Преди всичко трябва да насърчаваме малките и средните предприятия за по-широко участие“, казва тя.

Идеите за опростено финансиране на научните изследвания ще бъдат подкрепени с конкретни правни предложения при преразглеждането на финансовия регламент, което ще бъде представено от ЕК следващия месец, е уточнил еврокомисарят за бюджета Януш Левандовски.

По 7РП от 2007 г. насам са получени над 33 хил. предложения и са финансирани близо 7000 проекта. В нея участват почти всички европейски университети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още