IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поставят срокове за проверките по усвояване на европарите

По думите на Томислав Дончев проверките скоро ще трябва да приключват за срок от три месеца

16:44 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Поставят срокове за проверките по усвояване на европарите

Подготвя се регламент за максималния срок, в който трябва да бъде извършена проверката на проекти за усвояване на средства от Европейския съюз (ЕС). Това съобщи във Велико Търново министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Според него тези проверки ще бъдат съобразени със средноевропейските стандарти и трябва да приключат за не повече от три месеца. В случаите на забавяне проверяващите екипи ще дължат наказателни лихви.

Това се налага, защото след скандалите с неправомерно изразходвани средства по европейски програми „някои от експертите от проверяващите екипи изпаднаха в шок и за да се преосигурят, извършват по пет проверки на един проект“.

В резултат бенефициентите получават с огромно закъснение одобрените средства, което ги демотивира от участие в следващи проекти, коментира Дончев.

По неговите думи, въпреки че темповете на сключените договори за усвояване на средства от ЕС са се увеличили, то разплатените средства продължават да са много малко.

Най-малко, около един процент, са усвоените средства по оперативната програма „Конкурентоспособност“, която е насочена към хиляди бенефициенти от сферата на бизнеса, добави министърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още