IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел одобри подпомагането на стопанства за 2010 г.

Максималната сума, която е разрешена от ЕК, е 15 хил. евро на стопанство

16:51 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел одобри подпомагането на стопанства за 2010 г.

Европейската комисия е одобрила помощта "de minimis" за България за 2010 г., която се предоставя на стопанства. Това е обявил министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при откриването на изложението за биопродукти „Зелени дни“ пред Народния театър, съобщиха от земеделското министерство.

Помощта е държавна и за нея е предвиден общ бюджет от 20 млн. лв. за тази година. Очаква се до края на седмицата да бъде получено и официално разрешение. След това ще бъде изготвена наредба за кандидатстване за помощта.

Максималната сума, която е разрешена от ЕК, е 15 хил. евро на стопанство. Тези, които вече са получили 7500 евро, тъй като това беше максималният размер на помощта доскоро, ще могат да вземат допълнително 7500 евро до 15 хил. евро.

Кандидати по тази помощ могат да бъдат производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция.

Заявленията ще се подават в Държавен фонд „Земеделие“.

Приоритетно ще се съсредоточим върху подпомагането на производителите на животинска продукция, защото те са най-засегнати от кризата, е съобщил министър Найденов. Той е допълнил, че за първи път средства по тази програма ще получат и биволовъдите, които до момента не са могли да кандидатстват по нея.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още