IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правят преглед на всички пътни проекти в страната

Тези проекти биха могли да се използват за представяне пред ЕК за разрешение за евентуално пренасочване на неусвоени средства от оперативни програми

17:37 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правят преглед на всички пътни проекти в страната

Започна преглед на изготвените, но нереализирани пътни проекти в страната, касаещи републиканската пътна инфраструктура, съобщи днес пред журналисти министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

От десетина дни се работи с 15 големи общини в страната, за да се установи какви проекти от национално значение имат (готови или недовършени) за изграждане на пътища и пътни съоръжения и кои от тях би трябвало скоро да започнат да се реализират, ако се намери финансов ресурс, поясни той.

Тези проекти или част от тях биха могли да се използват за представяне пред Европейската комисия, когато след месеци искаме разрешение за евентуално пренасочване на средства, които не могат напълно да се усвоят по дадени оперативни програми, към рехабилитация на пътища от европейско значение.

През март министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви, че евентуално пренасочване на средства от други оперативни програми към ОП „Регионално развитие“ с цел рехабилитация на първокласни пътища и магистрали може да има, след като бъдат изготвени съответните проекти, с които да се обоснове искането ни пред ЕК, т.е. най-рано след година.

Относно старта на строителството на Лот 2 на магистрала „Тракия“, което е планирано за май, Томислав Дончев коментира, че „силно се надява“ то да започне навреме.

Той поясни, че не е пречка, че апликационната форма, която се изготвя от Министерството на транспорта, ще бъде изпратена за одобрение от ЕК едва този месец, а срокът за одобрението е около половин година. Дончев напомни, че стартът на строителството на обект с европейски средства по принцип може да започне и преди одобрението на апликационната форма, както се практикува и в други страни от ЕС, за да не се губи време, като в такъв случай първоначално финансирането трябва да е с национални средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още