IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От юни стартира отново прием на документи по програмата за селските райони

До освобождаване на бюджет заради отхвърлени проекти затворена ще остане единствено мярката „Създаване на стопанства на млади фермери“

12:45 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
От юни стартира отново прием на документи по програмата за селските райони

От юни 2010 г. стартира отново прием на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007-2013 г., съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. 

До освобождаване на бюджет заради отхвърлени проекти затворена ще остане единствено мярката „Създаване на стопанства на млади фермери“ от програмата. По всички останали мерки проекти ще се приемат и обработват по утвърден вчера график. Той е изготвен от фонд „Земеделие” и ще бъде публикуван на интернет страницата на фонда.

По мерките „Модернизиране на земеделските стопанства”, „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, „Разнообразяване към неземеделски дейности” и „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” с проекти от юни ще може да се кандидатства и за инвестиции, за които е договорено финансиране по линия на Европейски план за икономическо възстановяване (ЕПИВ).

Към бюджета на ПРСР са предвидени допълнително 33,15 млн. евро за 2009 и 2010 г. от Eвропейския план за икономическо възстановяване, към които има и 3,68 млн. евро съфинансиране от българска страна. Средствата по линия на ЕПИВ в размер общо на 36,83 млн. евро могат да се изразходват за инвестиции в направленията управление на водите, възобновяема енергия и преструктуриране на млечния сектор.

Към днешна дата сключените договори от Държавен фонд „Земеделие” за финансово подпомагане по програмата за селските райони са общо 6934 със стойност на договорената субсидия над 1 млрд. лв.

От стартирането на програмата до момента общо по всички мерки за прилагането й са изплатени 810 млн. лв. европейско и национално финансиране. В тази сума влизат и изплатени средства по мерките за агроекология и необлагодетелстваните райони за последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още