IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължиха с три месеца срока за подаване на проекти във винарския сектор

Срокът за кандидатстване се удължава по искане на производителите от бранша

13:57 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Удължиха с три месеца срока за подаване на проекти във винарския сектор

Срокът за кандидатстване по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор се удължава до 1 юли 2010 г. с решение на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция Калина Илиева, съобщиха от фонда.

Крайната дата за приемане на заявления беше 31 март. Бюджетът по програмата за 2010 г. е в размер на 21 млн. евро. Към момента подадените проекти са 60 за близо 12 млн. евро, от които са подписани договори за 6 млн. евро.

Срокът за кандидатстване се удължава по искане на производителите от бранша.

Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор се прилага като финансов инструмент в България за периода 2009-2014 г. Бюджетът за първата година от прилагането й е договорен почти на 100%. От одобрения финансов ресурс за 2009 г. на стойност 15,608 млн. евро са подписани 146 договора на стойност над 15,541 млн. евро.

Програмата за лозаро-винарския сектор е сред най-лесните за кандидатстване, тъй като е въведена възможност за авансово плащане на цялата финансова помощ по проекта срещу учредяване на банкова гаранция в размер на 120% от стойността на субсидията, посочват от фонда.

Финансирането в сектора на виното се реализира чрез определени от държавата членка мерки за подпомагане, които се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ).

Общият бюджет по програмата за периода на прилагането й в България до 2014 г. е 112,683 млн. евро и се разпределя по три мерки. По първата мярка - „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”, финансовият ресурс за периода е над 91 млн. евро, по втората - „Промоция в трети страни”, бюджетът е 11,25 млн. евро, а по третата мярка - „Застраховане на реколтата”, се разпределят 10,37 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още