IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават на прокуратурата 14 договора по ОП „Административен капацитет“

Има съмнения за нарушения и при други 21 проекта

16:17 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ана Михайлова. Снимка: МФ
Ана Михайлова. Снимка: МФ

Към настоящия момент Министерство на финансите (МФ), след извършени проверки, е дало на прокуратурата 14 проекта по оперативна програма (ОП) „Административен капацитет“, съобщи днес пред журналисти заместник-министърът на финансите Ана Михайлова.

МФ е управляващ орган на тази оперативна програма.

Други 11 проекта са със съмнения за незаконосъобразно провеждане на обществени поръчки и са предадени за проучване на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Освен това управляващият орган и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) работят съвместно по проучване на законосъобразността на други 10 проекта по програмата.

Между откритите нарушения са поставяне на дискриминационни условия в документацията за кандидатстване, включително кратки срокове за кандидатстване, така че да е предопределен изборът на даден кандидат.

Поставяни неправомерно са също изисквания за оборот, които не отговарят на размера на обществената поръчка, и нереалистично кратки срокове за изпълнението й.

В някои случаи има договори за суми, които надвишават значително пазарните цени.

Постигнатите резултати пък понякога не отговаряли на заложеното в проекта.

Михайлова даде за пример проект, в който е било заложено да бъдат обучени 700 човека и толкова са отчетени, за да бъде платено за тях, но всъщност обучение е проведено само на 150.

На въпрос на Investor.bg за конкретни примери за нарушители зам.-министърът отговори, че, тъй като проверките текат и в момента, тя няма право да назовава нарушителите и сумите на злоупотребите.

При доказани злоупотреби бенефициентите, които при тази програма са основно държавни и обществени организации, трябва да върнат цялата получена сума, а в някои случаи ще се търси и наказателна отговорност.

До момента по ОП „Административен капацитет“ са сключени 252 договора. 183 вече са успешно приключили, а изплатените по тях суми са общо 75,3 млн. лв., което представлява близо 22% от дължимите средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още