IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От днес приемат документи за директни плащания 2010 на земеделски стопани

За директни плащания 2010 г. са предвидени 336 млн. евро от европейски фондове и 150 млн. лв. от националния бюджет

11:25 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
От днес приемат документи за директни плащания 2010 на земеделски стопани

От 1 март до 15 май 2010 г. земеделските стопани могат да подават в общинските служби по земеделие общите заявления за подпомагане по кампанията за директните плащания 2010 г.

След този срок върху полагащата се субсидия на стопаните ще бъдат налагани санкции в размер на 1% за всеки просрочен работен ден. Крайният срок за подаване на заявление със санкции е 9 юни, уточняват от Държавен фонд „Земеделие“, като след този срок заявления няма да се приемат.

За кампанията за директни плащания 2010 г. са предвидени 336 млн. евро, които се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Бюджетът за национални доплащания за тази година е в размер на 300 млн. лв., половината от които са заложени в държавния бюджет „под черта”, т.е ще се изплатят само при преизпълнение на приходите в бюджета за полугодието.

В рамките на кампания 2010 г. предстои да се прилагат 6 нови схеми за национални доплащания – за тютюн, за крави с телета, за говеда, както и за производство на мляко в икономически уязвими ферми, необлагодетелствани райони и нитратно уязвими зони.

При подпомагането на земеделските стопани на площ се прилагат 6 схеми, като основната е за единно плащане на площ (СЕПП). Минималният размер на стопанството, което може да се подпомага по тази схема, е 0,5 хектара за трайни насаждения и 1 хектар за останалите култури.

Другите схеми при подпомагането на площ са: схема за национални доплащания на хектар земеделска земя; схема за подпомагане на производителите на ягоди и малини, предназначени за преработка; агроекологични плащания; мерки за плащания за природни ограничения на фермери в планински райони и други необлагодетелствани райони; схема за национални доплащания на тютюн.

Схемите за подпомагане на стопани, отглеждащи животни, също са 6 на брой: схема за национално доплащане за говеда, необвързана с производството; схема за национални доплащания за крави с телета, обвързана с производството; схема за национални доплащания за овце майки и кози майки, обвързана с производството; схема за поддържане на производството на краве мляко в икономически уязвими ферми, обвързана с производството; схема за поддържане на производството на краве мляко в необлагодетелстваните райони, обвързана с производството; схема за поддържане на производството на краве мляко в нитратно уязвими зони, обвързана с производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още