IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Апелират за своевременно отваряне на мерки по програмата за селските райони

По мярките за преработвателната промишленост са подадени проекти за около една трета от средствата, а за тази за алтернативни дейности в селските региони - само за 10%

13:14 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Апелират за своевременно отваряне на мерки по програмата за селските райони

Българската асоциация на консултантите по европейски програми предлага в кратки срокове да бъдат отворени две мерки по Програмата за развитие на селските региони, за да не изгуби България европейски средства. Става въпрос за мерките за преработвателната промишленост и за алтернативни дейности в селските региони, каза на пресконференция в БТА Красимир Киряков, председател на асоциацията. 

Мерките са спрени тази есен заради голямото натрупване на проекти. Във фонд „Земеделие" са били подадени за разглеждане общо около 10 хил. проекта. Изпълнителният директор на фонда в началото на февруари съобщи, че до момента фондът е сключил около 7 хил. договора със селски стопани.

В началото на месеца от фонд „Земеделие“ съобщиха още, че от общия бюджет на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в размер на 3,2 млрд. евро към началото на февруари договорените средства са на стойност общо 766 млн. евро, а изплатените субсидии по вече изпълнени проекти по програмата възлизат на 565,5 млн. евро.

По мярката за преработвателната промишленост са предвидени 241 млн. евро за финансиране на проекти. Досега проектите, които са подадени, са за около 75 млн. евро. По мярката за алтернативни дейности в селските региони проектите покриват по-малко от десет на сто от общия й бюджет и досега по нея няма одобрени проекти и сключени договори, съобщиха от асоциацията.

От организацията настояват осъществяването на плащания по изпълнените проекти да става регулярно, по реда на приключване на проектите и на изтичането на законовите срокове, а не по досегашната практика - веднъж на всяко тримесечие.

Друга препоръка на асоциацията е фонд „Земеделие" да подготви график за 2010 г. по отделните мерки, в който да се посочи кога се очаква те да стартират и в какви срокове ще се подават проектите. От асоциацията апелират фондът хронологично да разглежда проектите, за да има равнопоставеност на кандидатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още