IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временно спира приемът на проекти за малки земеделски стопанства

Затварянето на мярката се налага, за да бъдат обработени подадените над 700 проекта

08:22 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Временно спира приемът на проекти за малки земеделски стопанства

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов временно се спира приемът на заявления за кандидатстване по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” по Програмата за развитие на селските райони.

Преустановяването ще важи от 12 март 2010 г.

Мярката отново ще бъде отворена на 10 юни до 30 септември 2010 г., съобщават от земеделското министерство.

Временното затваряне на мярката се налага, за да бъдат обработени подадените над 700 проекта.

Мярка 141 от Програмата за развитие на селските райони е финансов инструмент, предложен само на новите страни членски на Европейския съюз по време на преговорите в предприсъединителния процес. При въвеждането на тази мярка Европейския съюз се е ръководил от необходимостта от изравняване условията на конкуренция на пазара на Общността и необходимостта от ускоряване на процеса на промени в земеделските стопанства на новоприсъединилите се страни.

Мярката е с преходен характер и нейното внедряване ще бъде завършено през 2013 г. Основен елемент на тази дейност е помощта за земеделски стопанства с относително малък икономически ресурс, произвеждащи главно за собствена консумация, но същевременно притежаващи икономически потенциал за бъдещо развитие. Това е временна подкрепа за доходите на такива стопанства, която ще цели да им помогне да преодолеят трудностите, свързани с развитието или преструктурирането на тяхната земеделска дейност.

Финансовата помощ е в размер на равностойността на 1500 евро годишно и може да бъде изплащана в продължение на 5 последователни години.

След третата година на получаване на помощта, земеделският производител задължително трябва да покаже изпълнение на междинните цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още