IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК разреши междинните плащания и по ОП Административен капацитет*

Това е петата оперативна програма, по която получаваме положителна оценка за съответствие от Брюксел, а шестата с положителна оценка е ОП "Околна среда"

13:51 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК разреши междинните плащания и по ОП Административен капацитет*

Получена е положителна оценка за съответствие на системите за контрол и управление на оперативна програма (ОП) „Административен капацитет“, съобщи пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков.

Това е петата оперативна програма, по която получаваме положителна оценка за съответствие от Брюксел през последните дни (след „Регионално развитие“ и „Техническа помощ“ и „Конкурентоспособност“ и „Транспорт“). Очакват се положителни оценки и по другите две програми.

На практика това означава, че са ни разрешени междинните плащания по програмите, като за „Административен капацитет“ те са 132 млн. евро, уточни Дянков.

На въпрос на Investor.bg заместник-министърът на финансите Ана Михайлова отговори, че до момента по тази програма са сключени 173 договора на обща стойност 139 млн. лв. От тях са изплатени 74,5 млн. лв., като от платените средства 27,3 млн. лв. са авансови плащания и 38 млн. лв. - междинни.

ОП „Административен капацитет“ е програмата с най-високо усвояване на средствата, допълни Дянков, тъй като до момента са изплатени 21% от ресурса на програмата.

Европейската комисия даде положителна оценка за съответствие на системите за управление и контрол и на Оперативна програма (ОП) „Околна среда", съобщи малко по-късно днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Общият ресурс на програмата е 1,46 млрд. евро. С положителната оценка се дава възможност за междинни плащания по одобрените проекти. Досега по програмата са извършени междинни плащания за около 33 млн. лв., но със средства от държавния бюджет, които сега ще бъдат възстановени от европейските фондове.

Съгласно индикативната годишна програма на Министерството на околната среда и водите, през 2010 г. се предвижда по ОП „Околна среда“ да бъдат договорени средства в размер на 650 млн. лева, заяви още Караджова.

*Актуализирано към 15,40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още