IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК разреши междинните плащания по одобрени проекти по 2 оперативни програми

Комисията даде положителни оценки за съответствие по „Регионално развитие“ и „Техническа помощ“

17:47 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК разреши междинните плащания по одобрени проекти по 2 оперативни програми

Европейската комисия (ЕК) е изпратила писма до правителството, с които ни уведомява, че са дадени положителни оценки за съответствие по оперативните програми „Регионално развитие“ и „Техническа помощ“, съобщи днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Положителната оценка за съответствие означава, че са разрешени междинните плащания по одобрените проекти по програмите, т.е. средствата ще стигат по-лесно до бенефициентите. Освен това, от ЕК смятат, че нашите системи на управление и контрол на програмите отговарят на европейските изисквания. В тази връзка Борисов призова кметовете и общините да изготвят и предлагат повече проекти по оперативни програми.

По думите му стремежът ще бъде до края на тази година по всички оперативни програми да бъдат усвоени общо близо 3,4 млрд. лв. от началото на действие на програмите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев коментира, че стремежът ще бъде разплащанията по ОП „Регионално развитие“ до края на тази година да достигнат 400 млн. лв. от началото на действието й, а общата стойност на сключените договори по програмата да достигне общо 1,5 млрд. лв.

Наскоро зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че към края на януари по програмата са изплатени 90 млн. лв., а са сключени договори за 930 млн. лв.

Оперативна програма „Регионално развитие“ е една от най-големите по финансов ресурс и с нея се финансират проекти, свързани с инфраструктурата в образованието, здравеопазването и други и бенефициенти са предимно общините. „Техническа помощ“ е с най-малък финансов ресурс и с нея може да се финансира изготвянето на проекти по другите шест оперативни програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още