IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ако продължим със слабото усвояване на европарите, дават ги на други членки

С парите, спестени от сключваните отстъпки с пътните фирми, ще се финансират Околовръстният път на София и магистрала Марица

15:09 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ако продължим със слабото усвояване на европарите, дават ги на други членки

През втората половина на годината ще има одит от страна на Европейската комисия във връзка с усвояването на средствата по оперативните програми и, ако се установи, че по някои програми усвояването е слабо, е възможно да ни бъдат отнети средства и да бъдат прехвърлени на други държави от ЕС.

Това каза днес пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

На въпрос на Investor.bg относно процеса на разплащане по договорите със строителните фирми, Плевнелиев отговори, че неговото министерство има уверението на Министерство на финансите (МФ), че разплащанията вървят в срок.

През месец януари са разплатени 38 млн. лв. и се очаква през февруари и март да бъдат разплатени по 80 млн. лв.

По думите на Плевнелиев на практика всяка фирма би трябвало първо да говори със специална комисия от МФ, при което да се съгласи на 10% отстъпка от договорената цена. След подписване на съответния меморандум, той автоматично се изпраща в МРРБ и министерството се разплаща с фирмата след превеждането на средствата от финансовото министерство.

Той допълни, че по думите на премиера Бойко Борисов въпросните средства, които ще бъдат спестени по договорите с фирмите, няма да отидат в държавния бюджет, а за инфраструктура. Например с тях може да бъде финансирано обновяването на Софийския околовръстен път от Бояна до Симеоновско шосе и участък от магистрала Марица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още