IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Ще е много добре, ако успеем да построим Тракия на ниска цена

Процедурата за Лот 3 на магистрала Тракия стартира до дни, а тази за Лот 4 – след по-малко от месец

12:56 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Ще е много добре, ако успеем да построим Тракия на ниска цена

Ще е много добре, включително и пред Брюксел, ако успеем да построим лотовете на магистрала Тракия на ниска цена със съответното качество. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след въпроси на Investor.bg за мнението му за проведения търг за отсечката и кога ще бъде решено кой е победителят в надпреварата за изпълнител. Министърът не даде отговор на втория въпрос.

Плевнелиев участва в провеждана в момента в София дискусия на тема „Прозрачността при обществените поръчки“.

Той коментира, че по оценки на Камарата на строителите и други строителни организации офертата на Трейс груп за строителството на Лот 2 на магистралата (участъка между Стара и Нова Загора), която е значително по-ниска от останалите оферти, е реалистична.

„Бих могъл да го приема (това мнение) само като информация, конкурсната комисия ще реши кой е победителят в конкурса“, посочи Росен Плевнелиев.

„По принцип всяка магистрала и всеки лот трябва да се оценяват сами за себе си, както по техническа сложност (пътни връзки, мостове, тунели), така и по себестойност. Безкрайно ще се радвам, ако успеем да направим лот 2 за тези пари (офертата на Трейс)“, допълни той.

„Ако стане това, няма да има магистрала в Европа на толкова ниска себестойност, разбира се без да се прави компромис с качеството“, каза още министърът.

Затова по думите му министерството възнамерява да следи стриктно изпълнението на работата на обекта.

Относно самата конкурсна процедура Плевнелиев каза: „Това беше едно честно състезание, което дава заявка и за висока конкурентност и при следващите търгове за изпълнение на лотове от магистрали“. По думите му процедурата за Лот 3 на магистрала Тракия ще стартира в края на тази седмица или в началото на следващата, а тази за Лот 4 – след по-малко от месец.

На журналистически въпрос за развитието на магистрала Люлин Росен Плевнелиев посочи, че в министерството е получен доклад от 250 страници, изготвен от двете фирми, отговарящи за надзора върху строителството на проекта. Когато се запознае с него, министерството ще реши дали са основателни исканията на турския изпълнител за увеличаване на предварително договорената цена. В края на миналия месец министърът каза, че „при всички случаи ще се наложи“ да се плати повече.

Още по темата:

Добра или лоша новина би бил успехът на Трейс в търга за магистрала Тракия?

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още