IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изплатени са общо 565 млн. евро по програмата за селските райони

Вчера от европейските фондове са постъпили във фонд "Земеделие" редовните плащания по програмата в размер на 198 млн. евро

16:30 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Изплатени са общо 565 млн. евро по програмата за селските райони

От общия бюджет на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) до 2013 г. в размер на 3,2 млрд. евро към днешна дата договорените средства са на стойност общо 766 млн. евро, а изплатените субсидии по вече изпълнени проекти по програмата възлизат на 565,5 млн. евро, съобщиха от държавен фонд „Земеделие“.

От страна на Европейската комисия няма никакви индикации за спиране на средства по програмата, подчертават от фонда. Вчера по сметките на фонд „Земеделие“ са преведени от европейските земеделски фондове за плащания по проекти по ПРСР 198 млн. евро.

Преди 2 дни министърът за земеделието заяви официално, че има опасност за спиране на средства по ПРСР частично или цялостно, а вчера се коригира, че всъщност реална възможност за спиране на парите по ПРСР няма и в писмото си ЕК само ни предупреждавала за това.

Общините, които имат одобрени проекти по ПРСР по мерки „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и „Обновяване и развитие на населените места”, вече ще могат да получават до 50% авансови плащания от одобрените средствата по проектите, вместо до 20%, както беше досега, съобщиха още от фонда. Това предвиждат изменения в наредбите за прилагането на двете общински мерки по програмата, които предстои да влязат в сила от 9 февруари.

За целта обаче общините с одобрени проекти по посочените две мерки от ПРСР в срок от 45 дни от публикуването на наредбите в Държавен вестник трябва да подадат в ДФ „Земеделие” молба за получаване на до 50% от договорените средства по проектите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още