IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира финансирането на държавни болници по ОП „Регионално развитие“

20 болници в страната ще могат да кандидатсват за общо 80 млн. лв., а 3 центъра за лъчетерапия - за 58 млн. лв.

14:43 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира финансирането на държавни болници по ОП „Регионално развитие“

Стартира мярката за финансиране на проекти на държавни болници по оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ - „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни заведения“, съобщиха днес пред журналисти зам.-министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на здравеопазването Тодорка Костадинова.

Предварително изискване за това беше здравното министерство да разработи и внесе в управляващия орган на ОП „Регионално развитие“, който е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Концепция за развитие на болничната помощ.

Общата стойност на средствата по мярката е 148 млн. лева, като бенифициент по тях е Министерството на здравеопазването. Според поставените изисквания за около 80 млн. лв. по мярката могат да кандидатстват с проекти общо 20 големи болници в страната, като между тях са тези във Враца, Велико Търново, Русе, Пловдив, Плевен, Кърджали, София (5 болници) и др.

Стойността на един проект по мярката може да е в рамките на 1 млн. лв. до 10 млн. лв., като той би трябвало да съдържа както предложение за финансиране на закупуването на съвременна медицинска техника, така и част за ремонт на самата болница или закупуване на линейки.

Зам.-министър Павлова обясни за Investor.bg, че се допуска финансиране на до 100% от стойността на одобрените проекти на държавни болници. Освен това веднага след стартиране на изпълнението на даден проект ще се отпуска авансово 10% от стойността му. При евентуално изпълнение на етапи, ще има и междинни плащания по проекта, а пълното изплащане, както при всички оперативни програми, ще бъде след цялостното изпълнение и фактуриране на проекта. Тръжните процедури при закупуване на медицинска техника ще се извършват по Закона за обществените поръчки.

Подаването на проекти от посочените болници практически ще се извършва в периода от 1 април до 30 септември, тъй като до 30 март здравното министерство трябва да подаде в управляващия орган на ОП „Регионално развитие“ Средносрочна инвестиционна програма и готови проекти на първите 3 болници, кандидати за европейско финансиране. От Министерството на здравеопазването казаха, че засега ориентацията на болниците е за закупуване на кардиологична и онкологична техника и за ядрено-магнитен резонанс.

Освен за финансирането на болници, по посочената мярка от ОП „Регонално развитие“ ще бъдат отделени и около 58 млн. лв. за обновяване на лъчеапаратура, като проектите могат да бъдат на стойност от 5 млн. лв. до 30 млн. лв. Очакванията са да кандидатстват три лечебни заведения за лъчетерапия.

По мярката „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни заведения“ са заделени и 10 млн. лв. за финансиране на преобразуването на социални домове за деца до 3 години, като кандидатстването е до 31 януари 2011 г.

Лиляна Павлова съобщи още, че се предвижда до средата на годината да бъде отворена и подобна мярка за финансиране на проекти на общински болници, на обща стойност 140 млн. лв. Задължително изискване по нея ще бъде, съответното лечебно заведение да не променя предмета на дейността си през следващите поне 7 години.

Миналата седмица Лиляна Павлова съобщи, че към края на януари по ОП „Регионално развитие“ са сключени договори за 930 млн. лева, а на бенефициентите са разплатени само 90 млн. лв. 

Още по темата:

Анализатори: Държавата вън от здравеопазването 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още