IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Земеделци недоволни от готвените промени за кандидатстване за евросредства

Предлаганите промени не представляват ефективни управленски решения за отблокиране на програмата за селските райони

10:56 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Земеделци недоволни от готвените промени за кандидатстване за евросредства

Въпреки големите очаквания на земеделските производители, че ще получат реално подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), близо 2970 кандидата са с неясно бъдеще относно своите проекти.

За всички останали производители, които все още не са се възползвали от възможностите на ПРСР, подейства демотивиращо изказването на изпълнителния директор на фонд „Земеделие” Калина Илиева преди 2 дни, че ще се направят промени в изискванията за кандидатстване по ПРСР.

Това се казва в становище на Асоциацията на земеделските производители в България относно обявените промени в наредбите, регламентиращи кандидатстването по ПРСР и в частност мерките за финансиране на закупуването на земеделска техника.

Илиева обоснова необходимостта от промени с изпратено писмо от Европейската комисия със забележки относно правилата за кандидатстване по програмата, а вчера министърът на земеделието съобщи, че ако до 2 месеца не направим съответните законови промени, ЕК може да ни спре средства за земеделие.

Според земеделците обаче изявленията на Илиева относно констатациите от одита на ЕК са прозвучали по-скоро като обяснение защо спира приема и одобрението по цялата програма, което логично създаде напрежение и сериозни тревоги сред земеделските производители.

Много обезпокояващо за земеделските стопани, които чакат одобрение на своите проекти вече доста повече от нормативно установения срок от 4 месеца, е заявеното от Илиева, че за всички оставащи за обработка заявления по програмата ще важи ново правило – кандидатът за закупуване на машини по програмата за селските райони с вече подаден проект ще трябва да предоставя по 3 оферти за земеделска техника от една марка, но от различни търговци и вносители.

На практика новото правило означава, че кандидатите, които вече са представили оферти, трябва да търсят нови, подчертават от земеделската асоциация. Всичко това, в допълнение с неяснотата дали ще получават по-малък процент при плащанията на площ от тази година и дали ще има финансов ресурс за тях, обезкуражава съвсем кандидатите и им налага допълнителни административни усложнения, се посочва в становището.

Земеделската асоциация определя като безсмислено да се предлага такава промяна в наредбата, при положение че досега одобрението на проектите за земеделска техника се извършва от експертите на фонд „Земеделие“ не на база на данните от трите оферти, а въз основа на извършено от експертите пазарно проучване и база данни на фонда за средни пазарни цени на земеделска техника.

Освен това, допълват в становището си земеделците, някои от кандидатите по ПРСР вече са закупили съответната техника, което е допустимо съгласно програмата, и те няма да могат, а и е безсмислено да представят нови оферти.

От асоциацията обобщават, че предлаганите промени не представляват ефективни управленски решения за отблокиране на програмата, а са по-скоро поредният отговор на ЕК, който не е съобразен с българската действителност в земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още