IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

6 процедури за 6 месеца ще бъдат отворени по ОП „Конкурентноспособност“

Общата стойност на процедурите е 133 млн. евро

16:13 | 02.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
6 процедури за 6 месеца ще бъдат отворени по ОП „Конкурентноспособност“

През първото шестмесечие на 2010 г. фирмите ще могат да кандидатстват по още 6 процедури за безвъзмездна помощ от Оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“ на обща стойност 133 млн. евро, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Средствата са предвидени за: технологична модернизация на малки и средни предприятия – 50 млн. евро; технологична модернизация в големи предприятия – 30 млн. евро; комерсиализация на продуктите на стартирали нови предприятия – 10 млн. евро.

Предвижда се първо да стартират пороцедурите за модернизация на предприятията, по които ще се приемат проекти до 3 месеца след отварянето им. 

Освен това 10 млн. евро ще бъдат отпуснати по мярката за покриване на международно признати стандарти, 18 млн. евро - за създаване на регионални бизнес инкубатори и 15 млн. евро - за развитие на клъстерите в България.

През тази година трябва да стартира и усвояването на 200 млн. евро по инициативата JEREMIE в България. Очаква се по нея да бъдат създадени гаранционни фондове, фондове за рисков капитал и фондове за микрофинансиране.

До края на миналата година по ОП „Конкурентоспособност“ са изплатени 9,1 млн. лв., като от тях към бизнеса са преведени над 6,5 млн. лв. Това са средства по приоритетните оси „Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности” (над 325 хил. лв.) и „Повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда” (над 6,2 млн. лв.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още