IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Служители на фонд Земеделие с 1700 лв. заплата за половин обработен проект

Фондът е обработвал проектите за двойно повече време от установения срок, показва доклад на Сметната палата

12:48 | 02.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Служители на фонд Земеделие с 1700 лв. заплата за половин обработен проект

В края на 2008 г. служителите от фонд Земеделие са получили под формата на премии около 2 млн. лв., без да са спазени вътрешните правила, а и както впоследствие е констатирано – без да са обработвани заявленията по Програмата за развитие на селските райони  в срок.

Това показва доклад на Сметната палата от приключилата проверка на фонд Земеделие за периода януари 2008 – юни 2009 г., представен от изпълнителния директор на фонда Калина Илиева

Между получилите най-високо възнаграждение са служителите от отдела Рибарство и аквакултури, които обработват заявленията по едноименната оперативна програма.

Средногодишно те са получили възнаграждение от 20 хил. лв., т.е. близо 1700 лв. на месец, при положение че на един служител се пада половин обработено заявление.

Усвояемостта на средствата по бюджета на Програмата за развитие на селските райони до юни 2009 г. е само 8,7 на сто, се посочва в доклада. Отговорен за ниската усвояемост е управленският екип на фонда, тъй като са отворени всички мерки по програмата, без да има достатъчен административен капацитет за качествено обработване на проектите.

Проверката е установила, че един проект е обработен от фонда средно за 237 дни при условие срокът да е 120 дни. Само една четвърт от проектите са обработени в установения срок.

Констатирани са и нарушения при провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки, които са предадени на прокуратурата.

Фондът е дал на външна фирма за изработване на стратегия за развитие на човешките ресурси 300 хил. лв., при условие че със задачата са могли да се справят и служителите от отдел Човешки ресурси на фонда.

За обучения на служители от фонда и главно за пребиване в хотели за периода са дадени също около 300 хил. лв., което по думите на Калина Илиева е било излишно.

На въпрос на Investor.bg ще има ли санкции за неправомерно получените възнаграждения, Илиева отговори, че на служителите няма да се удържат средства от заплатите, тъй като въпросните възнаграждения са определени от мениджмънта, който вече е уволнен.

Относно препоръките в доклада на Европейската комисия, изготвен през октомври миналата година, Илиева посочи, че е почти готова нормативната уредба, с която се отговаря на трите основни препоръки.

Едната от тях е да има точни правила при определяне на техниката, която да се одобри при даден проект по Програмата за развитие на селските райони. Втората препоръка е да има ясна обвързаност между това колко земя обработва даден стопанин и това за каква техника кандидатства. Изработени са и по-точни критерии при кандидатстването на свързани фирми, за да не бъде надвишаван общият лимит на средствата, за които се кандидатства по един проект.

Илиева съобщи, че до момента фондът е сключил около 7000 договора със селски стопани, при условие че до юни миналата година те са били 2300. Сред най-търсените мерки, по които се кандидатства, е тази за закупуване на земеделска техника, по която предвиденият ресурс от 500 хил. евро вече е изчерпан на база стойността на подадените заявления.

Другата най-търсена мярка е тази за изграждане на фотоволтаични инсталации в селските райони. Илиева поясни, че изискванията към този вид проекти ще бъдат преработени, като ще се иска мнението и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Това означава, че по всяка вероятност голяма част от вече подадените заявки по тази мярка няма да отговарят на изискванията и бенефициентите по желание биха могли да изтеглят предварително проектите си, за да ги преработят по новите правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още