IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По ОП Регионално развитие са разплатени 90 млн. лв., договорени са 930 млн.

Рисковите проекти от всички министерства по програма ИСПА относно приключване в срок са на стойност е 300-500 млн. евро

16:04 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
По ОП Регионално развитие са разплатени 90 млн. лв., договорени са 930 млн.

По оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ към момента са сключени договори за 930 млн. лева, а на бенефициентите са разплатени 90 млн. лв., съобщи днес на пресконференция зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя съобщи, че през 2010 г. се предвижда да бъдат отворени поне 12 схеми за кандидатстване на проекти за финансиране по ОП „Регионално развитие“. От 1 февруари стартира схемата, по която може да кандидатства Министерството на здравеопазването и държавни болници за закупуване на високотехнологично оборудване и за ремонт на здравни заведения. Общият ресурс по схемата е 147 млн. лв., като една болница може да кандидатства за финансиране на проект до 10 млн. лв.

Подобна схема, но за финансиране на проекти на общински болници, ще стартира по-късно, като за нея общият финансов ресурс е 140 млн. лв. От тях 100 млн. лв. ще бъдат за болници от големи общини, а 40 млн. лв. - за проекти на болници от малки общини.

Предстои и стартирането на схема за финансиране на реализирането на енергийна ефективност в сферата на образователната инфраструктура, т.е. ремонти при училища и детски градини, като общият ресурс е 100 млн. лв.

Има изоставане при реализирането на проекти по предприсъединителната програма ИСПА, за която плащания с евросредства ще има само за завършените до края на тази година строителни работи по започнатите проекти, стана ясно днес.

Министър Росен Плевнелиев поясни, че за проектите по ИСПА, които бъдат завършени в периода от 1 януари 2011 г. до юни 2012 г. ще се плаща със средства от държавния бюджет. Ако обаче даден проект не бъде завършен дори в този срок, то за него не само че няма да е разрешено да се плаща и с национални средства, а ще трябва да се връщат и получените вече за част от проекта евросредства.

Според изчисленията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството стойността на всички проекти по ИСПА (от всички министерства), които могат да попаднат в посочената категория, т.е. са рискови относно приключване в срок, е 300-500 млн. евро.

Конкретно за регионалното министерство, рискови по ИСПА относно приключване в срок са два проекта. Единият е изграждането на канализацията, свързана с пречиствателната станция на Димитровград, която е на стойност 9 млн. лв., но е част от проект от три пречиствателни станции на обща стойност близо 40 млн. евро. Голямо изоставане – около 1,5 година, има и при интегрирания воден проект на Русе в частта по изграждане на компонентите на кейовата стена, който е на обща стойност 58 млн. евро, а договореното финасиране по ИСПА е 47 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още