IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартира отново прием на документи за подпомагане на пчелари

Свободният бюжет за 2010 г., за който пчеларите могат да кандидатстват за финансиране на този етап, е в размер на около 180 хил. лв.

16:15 | 27.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира отново прием на документи за подпомагане на пчелари

От 1 февруари отново ще бъде отворен приемът на документи по Националната програма по пчеларство за периода 2008–2010 г., съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". 

Заявления за финансиране могат да се подават по пет от мерките на програмата.

Срокът за подаване на документи е до 31 март, но приемът може да бъде затворен и по-рано при изчерпване на наличните финансови средства по програмата. Свободният бюжет за 2010 г., за който пчеларите могат да кандидатстват за финансиране на този етап е в размер на около 180 хил. лв., уточняват от фонд "Земеделие".

Общият бюджет на програмата за 2010 г. е близо 2,3 млн. лв. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по всички мерки е до 80%, само за покупка на пчелни-майки тя е до 50% от стойността на проекта.

Средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране в земеделието. За да получат финансиране, пчеларите трябва да са регистрирани като земеделски производители, както и да разполагат с регистрация на пчелините от Националната ветеринарно-медицинска служба.

При първия етап на приема по програмата, който беше обявен през ноември 2009 г., са подадени общо 607 заявления, като одобрената финансова помощ е общо около 2,1 млн. лв. Най-голям интерес пчеларите проявиха към покупката на нови кошери и нови пчелни семейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още