IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изграждат първата у нас информационна система за енергийна ефективност

Новата система ще създаде възможност за предоставяне на данни между различни регистри

14:08 | 27.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Изграждат първата у нас информационна система за енергийна ефективност

Държавната Агенция за енергийна ефективност (АЕЕ) след половин година ще разполага с първата в България информационна система за енергийна ефективност. Това предвижда подписаният днес договор между изпълнителния директор на АЕЕ Таско Ерменков и генералния директор на фирмата Хюлет-Пакард - България Ираван Хира, която е изпълнител на проекта за информационната система.

Основните предназначения на информационната система за енергийна ефективност са да извършва анализ на текущия документооборот в електронен вид; да бъде създадена система от регистри и бази данни на АЕЕ и тя да се поддържа и обновява; да създава, съхранява и обновява информация на енергийното обследване на сгради.

Освен това новата система ще създаде възможност за предоставяне на данни между различни регистри, като на първо време обменът на данни ще бъде с Националния статистически институт (НСИ) и Агенцията по кадастър.

За Investor.bg Таско Ерменков обясни, че конкретната полза за граждани и фирми от внедряването на информационната система за енергийна ефективност (ЕЕ) е, че ще могат да се подават и получават данни по електронен път за обследване на ЕЕ на сгради. Предвижда се системата да има нива на достъп, като част от информацията ще бъде публична, а определени лица и фирми ще имат собствени регистри и само те ще могат да ползват информация на АЕЕ с по-високо ниво на достъп.

Информационната система за ЕЕ е част от електронното правителство и за да се разшири спектърът от услуги, които тя предоставя, ще трябва да бъдат изградени информационни системи и в други институции.

Проектът за изграждане на информационната система за ЕЕ се финансира изцяло по оперативна програма „Административен капацитет“ и е на стойност 610 хил. лв. без ДДС. Цялата стойност на проекта е 850 хил. лв. без ДДС, като над 200 хил. лв. са за финансиране на дейности, свързани с одит и контрол по изпълнението на проекта, допълни Ерменков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още