IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕП призовава за стратегия за развитие на Дунавския регион

Основните направления на стратегията трябва да бъдат насочени за реализиране на Интегрирана транспортна система по поречието на Дунав и за осъществяване на съвместни енергийни проекти

17:15 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП призовава за стратегия за развитие на Дунавския регион

Европейският парламент (ЕП) гласува днес резолюция, в която призовава Европейската комисия (ЕК) да започне „възможно най-скоро“ обширни консултации с шестте държави по поречието на река Дунав, за да може да представи до края на 2010 г. стратегия на ЕС за развитие на Дунавския регион, съобщиха от институцията.

Въпросната стратегия трябва да допринесе за по-добрата координация между регионалните и местните власти и за осигуряването на устойчиво развитие, нови работни места и сигурност за региона.

Основните направления на стратегията, според ЕП, трябва да бъдат насочени за реализиране на Интегрирана транспортна система по поречието на Дунав и за осъществяване на съвместни енергийни проекти по поречието на реката.

В тази връзка евродепутатите искат ЕК да разработи план за действие за реализиране на проекти за екологично корабоплаване по река Дунав, за създаване на интермодална транспортна система по поречието на реката (която да е свързана с транспортните системи на съседните на ЕС държави в региона), както и за енергийни проекти с използване на биомаса, слънчева, вятърна и водна енергия.

Оценките на въздействието върху околната среда, включително оценките на последствията върху цялостната екосистема на реката, трябва според депутатите да бъдат „предварително условие за всички проекти“, свързани с транспортната и енергийната инфраструктура в региона.

Успоредно с тези инициативи Комисията трябва да изготви всеобхватен план за опазване и възстановяване на естествените запаси на есетрови риби в река Дунав.

Европейските депутати призовават за подобряване на екологичното състояние на река Дунав, както и за мерки за намаляване на замърсяването и предотвратяване на по-нататъшни изпускания на петрол и други отровни и вредни вещества. Крайречните държави трябва да превърнат в свой основен приоритет създаването на съвместни хидроложки съоръжения и съоръжения за контрол на качеството на водата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още