IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фонд Земеделие ще обменя с Германия данни за цените на земеделска техника

По този начин се предвижда да се предотвратяват опитите за измами при получване на средства по европейските фондове

12:48 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд Земеделие ще обменя с Германия данни за цените на земеделска техника

Държавен фонд „Земеделие” и Асоциацията на производителите на машини и съоръжения в Германия – VDMA, ще подпишат през февруари меморандум за сътрудничество, който ще позволи обмен на актуална информация за действащите пазарни цени на внасяните в България немски селскостопански машини и оборудване, съобщиха от фонда.

Германия е сред основните вносители на земеделска техника в България. VDMA е неправителствена организация, в която членуват над 3000 компании от инженеринговата индустрия – в това число и над 150 фирми, специализирани в производството на селскостопанска техника и оборудване за хранително-вкусовата промишленост.

През тази седмица предстои ДФ „Земеделие” да получи за съгласуване проекта на меморандум, който ще е със срок на валидност до края на 2013 г. С него ще се регламентира сътрудничеството при обмена на информация за поддържането на базата данни на фонда с действащите пазарни цени на земеделската техника и оборудване за хранителната индустрия.

Чрез базата данни на фонда се определя пазарната стойност на активите, за които земеделските производители могат да получат финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.

Подписването на меморандума ще позволи на фонда да получава актуална информация за внасяните в България немски машини и оборудване по проекти по ПРСР, като по този начин ще се гарантират финансовите интереси на Европейската общност при прилагането и изпълнението на мерките от програмата, тъй като правилата на ПРСР не допускат финансиране на разходи за закупуването на машини и оборудване над тяхната пазарната стойност.

На 25 ноември 2009 г. ДФ „Земеделие” подписа споразумение за сътрудничество и с над 80 български фирми - производители, вносители, дистрибутори и търговци на земеделска техника, се припомня в съобщението на фонда. Съгласно споразумението доставчиците на земеделска техника подават информация на фонда за базовите модели и цените на произвежданите или внасяните от тях машини и оборудване.

С подаването на тази информация фондът по-лесно може да проследява достоверността и валидността на предоставяните оферти за доставка на техника по проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още