IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почва реконструкцията на софийската пречиствателна станция в Кубратово

Проектът е част от интегриран проект за водния сектор на София, финансиран от програма ИСПА и съфинансиран от ЕИБ и правителството

15:30 | 11.01.10 г.
Почва реконструкцията на софийската пречиствателна станция в Кубратово

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на София Йорданка Фандъкова ще открият утре строителните работи по реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проектът е част от интегриран проект за водния сектор на София, финансиран от програма ИСПА и съфинансиран от Европейската инвестиционна банка и българското правителство. За строителните работи са предвидени 29,98 млн. евро.

По проекта ще бъдат реконструирани първичните и вторичните утаители на станцията, ще бъде изградено трето стъпало за отстраняване на азот и фосфор от отпадъчните води и ще бъдат изградени канализационна помпена станция и напорен тръбопровод за отпадъчни води в район „Нови Искър“.

Очаква се строителните работи да приключат предсрочно до края на тази година. Изпълнението се управлява от МОСВ, бенефициент е общината. Изпълнител на обекта е консорциумът „Кубратово“, състоящ се от българските фирми „ИСА 2000“ ЕООД и „Строително-предприемачески холдинг“ ЕООД.

В рамките на финансовия меморандум по ИСПА, съвместно с ЕИБ се финансират още реконструкция на ВиК мрежата и изграждане на пречиствателни станции за питейни води на обща стойност 58,5 млн. евро. След приключване на работите ще се осигури отвеждане на отпадъчните води от още 342 хил. жители. Тези води в момента се заустват директно във водни обекти на територията на общината.

Пречиствателната станция е въведена в експлоатация през 1984 г. Тя заема площ от 600 декара, проектирана е за двустепенно пречистване на 480 хил. куб. метра отпадъчни води на ден. Пречиства отпадъчните битови, дъждовни и индустриални води на столицата. Към момента пречиства средногодишно по около 360 хил. куб. м на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още