IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Създават холдингов фонд за финансиране на строежа на паркинги и гаражи

Финансирането от този фонд ще може да започне едва през 2011 г.

12:45 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Създават холдингов фонд за финансиране на строежа на паркинги и гаражи

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предвижда създаването на холдингов фонд със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ в размер на 33 млн. евро, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

За Investor.bg тя разясни, че с парите от фонда ще се финансират проекти като паркинги, тържища и други. Средствата ще се управляват от Европейската инвестиционна банка, с която през януари предстои подписването на финансово споразумение.

Правилата и процедурите за отпускане на средствата тепърва предстои да се изработят и уточнят.

Принципът на финансирането няма да е както при останалите проекти по оперативната програма, тъй като този вид обекти ще генерират печалба след изграждането си.

Предварително ще се прави анализ колко ще бъде очакваната печалба и при по-висока печалба съответно делът на финансирането ще бъде по-нисък.

По думите на Лиляна Павлова е възможно финансирането на този вид проекти да бъде до 50%, а не до 80 на сто, както е при другите проекти по програмата.

Тя уточни, че реално финансирането от този фонд ще може да започне едва през 2011 г., защото през 2010 г. ще се работи по създаването на самия холдингов фонд, след което ще се изработят точните правила и процедури на отпускане на средства от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още