IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България получава още 36,8 млн. евро по програмата за селските райони

Aвансовото плащане нараства от 20% на 50% от размера на субсидията за проекти, подадени и договорирани през 2010 г.

12:01 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
България получава още 36,8 млн. евро по програмата за селските райони

Европейската комисия (ЕК) е одобрила отпускането на допълнително 36,83 млн. евро за България по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. (ПРСР), съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Средствата идват по линия на Европейския план за икономическо възстановяване, е съобщил заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов.

Парите са предназначени за изпълнение на дейности по проекти по Ос 1 и Ос 3 на ПРСР, свързани с управление на водите (56% от средствата), производство на възобновяема енергия (35 на сто) и преструктуриране на млечния сектор (9 на сто).

Предвижда се увеличение с 10% на финансовата помощ за инвестиции, свързани с т.нар. нови предизвикателства - изменение на климата, възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), управление на водите, биологично разнообразие, мерки, съпътстващи преструктурирането на млечния сектор и иновации, както и развитие на широколентов интернет в селските райони.

В допълнение ще бъде увеличено и авансовото плащане от досегашните 20% на 50% от размера на субсидията по инвестиционните мерки по програмата за проекти, подадени и договорирани през 2010 г.

Като примерни дейности за България, по които може да се кандидатства, са изграждане на пречиствателни станции, внедряване на водоспестяващи технологии, изграждане на инфраструктура на водоснабдителни системи в селските райони, изграждане на съоръжения за производство на енергия от ВЕИ, на съоръжения за преработка на биомаса и създаване на насаждения от многогодишни енергийни култури.

Предвижда се и подкрепата на инвестиции за повишаване на конкурентоспособността на млечния сектор.

Управляващият орган на ПРСР е предприел всички необходими действия и процедури за изменение на Националния стратегически план и на програмата, за да получи България тези средства, е казала Цветанка Палазова, директор на дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ.

Допълнителните средства по Европейския план за икономическо възстановяване се предоставят на всички държави членки за 2009 г. и 2010 г. За България определената сума е 33,15 млн. евро, които заедно с 10% национално съфинансиране, равняващо се на 3,68 млн. евро, възлизат на 36,83 млн. евро.

Европейският план за икономическо възстановяване, приет от Европейския съвет в края на 2008 г., предвижда предприемането на приоритетни действия, позволяващи ускорено адаптиране на икономиките на държавите членки към предизвикателствата, свързани с икономическата и финансовата криза.

Планът разполага с около 1,5% от БВП на ЕС, или приблизително 200 млрд. евро.

От тази сума 1,020 млрд. евро се предоставят на всички държави членки чрез Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони с цел активизиране на проектите, свързани с т. нар. нови предизвикателства - изменение на климата, ВЕИ, управление на водите, биологично разнообразие, мерки, съпътстващи преструктурирането на млечния сектор и иновации, както и развитие на широколентов интернет в селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още