IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Няма да помагаме на бедните страни, ако не получаваме евросредства

Това не са условия към ЕС, но имаме право да поставяме проблемите и изискванията си, казва премиерът

11:28 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борисов: Няма да помагаме на бедните страни, ако не получаваме евросредства

„В момент, в който в страната ни расте безработицата, закриват се болници и се намаляват заплати, не можем да си позволим да плащаме за подпомагане на развиващите се икономики, без да получим гаранции, че спрените субсидии по оперативните програми на България ще бъдат отново пуснати.”

Това заяви след края на първата работна сесия на Европейския съвет в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос дали страната ни вече е наясно какъв финансов ресурс ще задели за т. нар. климатични фондове, съобщи правителствената информационна служба.

Това е и един от въпросите, които правителствените ръководители на 27-те държави членки на ЕС обсъдиха по време на заседанието вчера. Всяка страна трябва да заяви индивидуалната си вноска, която се определя на доброволен принцип, като общият принос към климатичните мерки на държавите с развиваща се икономика трябва да възлиза на 7 млрд. евро до 2012 г.

По думите на премиера „България демонстрира, че е дисциплинирана държава и че няма нужда от рестриктивни мерки като спиране на пари по еврофондове, например“. „Като партньори на ЕС ние ще инвестираме в екология, но искаме да получим гаранции и да бъдем подкрепени от другите държави за бързото ни влизане в еврозоната”, допълва Борисов.

Министър-председателят е пояснил, че заради сривовете в развитието на индустрията на държавата ни след 1990 г. в момента вредните емисии във въздуха са намалели до границата от 20%, а това е съкращение, с което ЕС се е ангажирал да постигне до 2020 г.

Борисов същевременно е посочил, че „това не са условия към ЕС, а ние имаме право като равнопоставен партньор да поставяме проблемите и изискванията си към Общността и да защитим интересите на нашата държава”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още