IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Следят да не се дават европари за завишени разходи за земеделска техника

Доставчиците на земеделска техника ще предоставят на ДФ „Земеделие“ информация за цените на внасяните и произвежданите от тях машини

14:59 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Следят да не се дават европари за завишени разходи за земеделска техника

Ръководството на държавен фонд (ДФ) „Земеделие“ - Разплащателна агенция, подписа днес споразумение за сътрудничество с 80 фирми - производители, вносители, дистрибутори и търговци на земеделска техника, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Основната цел на споразумението е да не се допуска финансиране на разходи за купуване на машини и оборудване над пазарната стойност при осъществяването на проекти с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013). Това е заявил заместник-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Светослав Симеонов, цитиран от пресслужбата.

С подписването на споразумението доставчиците на земеделска техника се ангажират да предоставят на фонда редовно информация за поддържането на базата данни за базовите цени на произвежданата и внасяната в България земеделска техника.

Фирмите трябва да посочват кои са базовите модели на произвежданите или внасяните от тях машини и оборудване и съответните базови цени за тези модели. Това ще гарантира прозрачност при определянето на допустимите разходи за покупка на техника по пазарни цени при финансирането на проектите по програмата за селските райони.

Чрез базата данни на фонда с цените на предлаганата на българския пазар техника се определя пазарната стойност на активите, за които земеделските производители могат да получат финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Подписаното днес споразумение е със срок до края на 2013 г. С него на практика ще се подобри проследяването на достоверността и валидността на предоставяните по проектите по програмата три независими оферти.

Механизмът с три оферти се прилагаше и по програмата САПАРД, но в много от проектите се откриваха несъществуващи активи или разминаване в цените на оборудването от един и същи доставчик. За да не се допускат подобни нарушения, взаимоотношенията между ДФ „Земеделие“ и производителите, доставчиците и вносителите на техника трябва да се официализират, смятат от ръководството на фонда.

От институцията припомнят, че до момента по мярка 121 - „Модернизиране на земеделските стопанства“, по линия на която се финансира покупката на земеделска техника, вече са обработени всички подадени проекти от началото на Програмата за развитие на селските райони до юни тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още