IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плевен кандидатства с туристически проект за 4,4 млн. лв. по ОП

Проектът предвижда изграждането на външен асансьор на плевенската панорама

14:46 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Плевен кандидатства с туристически проект за 4,4 млн. лв. по ОП

Нов проект предвижда изграждането на външен асансьор на Панорамата „Плевенска епопея-1877 г.“ и площадка за наблюдение от покрива й като атракция за туристите, съобщи кметът на Плевен Найден Зеленогорски.

Зеленогорски представи днес проекта, който е внесен за одобрение по Оперативна програма „Регионално развитие“. Ако бъде утвърден, общината ще получи 4,41 млн. лв. по програмата и ще добави от собствения си бюджет 778 хил. лв., посочи Зеленогорски.

Целта е да бъде дадена възможност на многобройните гости на Плевен да видят от високо историческите редути, където са водени боевете за освобождението на града, както и да бъде осигурен панорамен изглед на целия град, е посочил кметът, цитиран от БТА.

Освен това ще станат по-интересни за туристите крепостта „Сторгозия“ и защитената местност и парк „Кайлъка“, ще бъде възстановен каменният пост при Ясен, където е водена последната битка за освобождението на Плевен. На мястото ще бъде изградена площадка за ежегодни възстановки на историческите събития.

7-километровата екопътека в карстовия каньон Чернелка също ще стане по-достъпен за туристи и с повече интересни обекти, разположени на 300 хектара площ. Сред предвидените обекти са осигуряване на достъп до скалния комплекс и манастир, пещерна ритуална зала с къща за гости, възстановяване на стар римски път.

През тази година през плевенската панорама са преминали около 100 хил. души, като десетки хиляди от тях са чужденци. Близо 200 хил. са посетителите на Военноисторическия музей на Плевен.

Целта е до 2012 г. бъдат реализирани новите идеи за устойчивото развитие на туризма в региона, е допълнил Зеленогорски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още